Herkesin merakla beklediği ve yeni Türkiye'nin yol haritasını belirleyen Insan Hakları Eylem Planı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu. “Eylem planının hazırlığında asıl belirleyici, milletimizin ihtiyaç ve talepleri olmuştur” diyen Erdoğan, nihai amacın yeni ve sivil bir anayasa olduğunu vurguladı.

PUSULA İNSAN

“Tarih bize, ne zaman adalete sıkı sıkıya sarılmışsak o zaman yükseldiğimizi, güçlendiğimizi, huzurlu ve müreffeh toplum haline geldiğimizi gösteriyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan.“Adalet davamızın pusulası insandır, insan onurudur”sözleriyle Anadolu'nun şanlı tarihine vurgu yaparak yeni dönemin yol haritasını açıkladı.

ADİL DEVLET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye”vizyonuyla hazırlanan planın hedefini adaletin kuyumcu titizliğiyle uygulanması olarak tarif etti.Plana göre,insan haklarını koruma sistemiyle birlikte hukuk araştırma enstitüleri kurulacak. Plan yeni ve sivil anayasa çalışmalarına da zemin hazırlayacak.

GÜÇLÜ TOPLUM

Aileyi korumaya alacak eylem planı kapsamında, evlilik yardımının kapsamının genişletilmesi, çocuk dostu mahkemelerin oluşturulması, güvenli gıda için bağımsız mekanizma kurulması, kadın istihdamının artırılması gibi kritik başlıklarda yüzlerce adım atılacak.

TÂRİHÎ ADIMIN SAHİBİ MİLLETTİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendikleri günden beri bu doğrultuda atılan adımların şahidinin millet olduğunu belirterek, İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin, “Değişim ve reform irademizin devam ettiğinin ve devam edeceğinin bir örneğidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet ve Kongre Salonu’nda düzenlenen İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Yaklaşık iki yıl önce Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni milletle paylaşırken, bu belgenin aynı zamanda bir sonraki reform hazırlıklarının da başlangıcı olduğunu söylediğini anımsatan Erdoğan, bu sözü yerine getirmiş olmanın huzuruyla eylem planını millete sunduklarını dile getirdi.

Hayatın bizatihi kendisinin kesintisiz bir değişim süreci olduğu gerçeğinin, her alandaki reformların kesintisiz sürdürülmesi gerektiğine işaret ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeyi yönetme sorumluluğu üstlendikleri günden beri bu doğrultuda attıkları tarihi önemdeki adımların şahidinin de millet olduğunu vurguladı.

9 AMAÇ 50 HEDEF 393 FAALİYET İÇERİYOR

Hazırlık çalışmalarını yürütenlerin, ilgili tüm bakanlıklarla, kurumlarla, ekonomi ve iş dünyasıyla, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, velhasıl milletin her kesimiyle bir araya geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sürecin sonunda İnsan Hakları Eylem Planı’nın, 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktığını bildirdi. Eylem Planı’nın iki yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eylem Planı’nda belirlenen her bir faaliyet için sorumlu ve ilgili kuruluşlar ile bu faaliyetler için öngörülen zaman dilimine yönelik takvim de iki hafta içerisinde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır” diye konuştu. Belgedeki ilke, amaç, hedef ve faaliyetleri, sadece ana hatlarıyla paylaşmak istediğini belirten Erdoğan, vizyonu “Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye” olarak belirlenen Eylem Planı’nın, 11 temel ilkeyle başladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin millete taahhüdü olan ve asla vazgeçmeyecekleri ilkeleri şöyle sıraladı:

  1. İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar, devletin görevi de bu hakları korumak ve geliştirmektir.
  2. İnsan onuru, bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır.
  3. Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın, herkes hukuk önünde eşittir.
  4. Kamu hizmetinin herkese eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması, bütün idari faaliyetlerin temel özelliğidir.
  5. Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir, kamu otoriteleri de bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir.
  6. Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.
  7. Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini, rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.
  8. Adli ve idari işleyiş, masumiyet karinesi, lekelenmeme özellikle bunun altını çiziyorum, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.
  9. Hiç kimse, başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirileri veya düşünce açıklamaları nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
  10. Hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir.
  11. Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilir, adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının esasıdır.

REFORM PROGRAMINI PAYLAŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nın, geçmişin muhasebesi ile geleceğin murakabesinin ürünü bir belge olduğunu kaydederek, her maddenin hayata geçmesi için gereken adımların kararlılıkla atılacağını, gelecek hafta da ekonomik reform programını milletle paylaşacaklarını bildirdi.

İnsanlık ailesinin evrensel değerler etrafında oluşturduğu uluslararası belgeleri de aynı samimi duyguyla sahiplendiklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz bugüne kadar tüm reformları, falan kuruluş dayattığı, filan teşkilat talep ettiği için değil, milletimiz bunlara layık olduğu için gerçekleştirdik. İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlığında da asıl belirleyici, milletimizin ihtiyaç ve talepleri olmuştur. Her reform, daha özgürlükçü, daha katılımcı, daha çoğulcu demokrasiye ulaşma konusunda milletimizle aramızdaki duygu ve düşünce birliğinin eseriydi, İnsan Hakları Eylem Planı da böyledir.”

Editör: TE Bilisim