İslam dinini anlamak ve ona ait kavramları bilmek her Müslüman için elzem konulardan bir tanesidir. Ayrıca ilmihal okuyan kimselerin detaylıca bildikleri bazı kavramlar da vardır. İşte bu kavramları sizler için derledik. Peki, hicret, muhacir, ensar, veda haccı ve veda hutbesi ne demektir?

HİCRET NE DEMEK?

Bir yerden başka bir yere göç etmek.

Hz. Peygamber (s.a.s) ve ashabının İslâm devletini kurmak üzere Mekke'den Medine'ye göç etmeleri.

MUHACİR NE DEMEK?

Bir yerden başka bir yere göç etmek anlamındaki "hicret" kelimesinin ism-i faili olan muhacir kelimesinin çoğulu muhacirûn'dur. Istılahta İslâm devletini kurup tebliğin yeni bir veche kazanmasını sağlamak için Rasulullah (s.a.s) ile Mekke'den Medine'ye göç eden Sahabiler topluluğuna "Muhacirûn" denilmektedir.

ENSAR NE DEMEK?

Mekke'den Medine'ye hicret ettikleri zaman (M. 622) Peygamber efendimiz (s.a.s.) ve muhâcirlere kucak açıp tüm imkânlarıyla yardım eden Medineli müslümanlar.

VEDA HACCI NEDİR?

Hz. Peygamber’in vefatından üç ay önce eda ettiği ilk ve son haccı. Hicretin 10. senesi, Zilhicce ayı. (Milâdî, Mart 632.)

VEDA HUTBESİ NEDİR?

Resûl-i Ekrem Vedâ haccı (10/632) sırasında Arafat, Mina ve Akabe gibi yerlerde ashaba hitap etmiş ve kısa, veciz bir şekilde tavsiyelerde bulunmuştur. Bu hitabeler, Câhiz’in el-Beyân ve’t-tebyîn (II, 31-33) adlı eseri başta olmak üzere bazı tarih kitaplarında derlenerek uzunca bir Vedâ hutbesi metni teşkil edilmiştir. “Hutbetü’l-vedâ” ifadesini ilk defa Câhiz kullanmış, bu ifade daha sonraki müelliflerce de benimsenmiştir.

Editör: TE Bilisim