Muhammed Şimşek / Özel Haber

Kahire’nin Doğu Akdeniz’de, Türkiye’nin ilan ettiği sınırları kabullenip ihaleye çıkmasıyla gözler bölgede dengeleri kuran Ankara’ya çevrildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “İlişkilerin seyrine göre anlaşmaya varabiliriz” mesajıyla Mısır’ın tekliflerine kapı araladı. Mısır’ın da bir süredir ilişkileri yumuşatmak için STK’lar üzerinden temas kurduğu öğrenildi.

ZARARIN TELAFİSİ

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Libya ile yaptığı kıta sahanlığı anlaşmasına karşı milyonlarca dolarlık zararı ve gelecekte elde edeceği kazanımları riske atarak Yunanistan ile anlaşan Mısır, geri adım atarak Türkiye’nin sınırlarını kabullenmek zorunda kaldı. Doğu Akdeniz’deki çıkarları sebebiyle Türkiye’ye göz kırpan Kahire’nin adımına Ankara da kayıtsız kalmadı.

MISIR'A YEŞİL IŞIK

Kahire ile deniz yetki alanları konusundaki anlaşmaya olumlu yaklaştıklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Mısır Yunanistan ile anlaşırken bile bizim kıta sahanlığımıza saygı duydu. İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır’la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz” mesajını verdi. Ankara’nın özellikle siyasi başlıklarda yumuşama beklentisi bulunuyordu.

ÜÇ KATI KAZANÇ

Yunanistan ile yapılan anlaşmaya Mısır halkının büyük tepki gösterdiğine dikkati çeken Türk Mısır İşadamları Derneği Başkanı Atilla Ataseven, “Türkiye’nin belirlediği sınırlara göre Mısır’ın üç kat daha fazla menfaati söz konusu. Halen 5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 20 milyar doları bile geçebilir. Her iki ülke de kazançlı çıkar. Mısırlı yetkililer bir süredir bizimle de temasta” dedi.

TÜRKİYE'DEN MISIR'A DOĞU AKDENİZ'DE YEŞİL IŞIK

Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır hattında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Yunan basını, Mısır’ın bölgede Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurmuştu. Gelişme, Kathimerini gazetesinde “Kahire’den Ankara’ya açık kapı” şeklinde yorumlanmıştı.

Kahire ile deniz yetki alanları konusundaki anlaşmaya olumlu yaklaştıklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır’la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz” mesajını verdi.

DOĞU AKDENİZ'DE KİLİT ÜLKE TÜRKİYE

Mısır’ın Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye dümen kırmasını gazetemize değerlendiren Türk-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Başkanı Atilla Ataseven “Mısır kanadı Türkiye ile diyaloga sıcak bakıyor. Çünkü Yunanistan’la Mısır arasında yapılan anlaşma Mısır’ın menfaatlerine uygun değil. Türkiye’nin ortaya koyduğu kıta sahanlığı Yunanistan’la yapılan anlaşmaya göre yaklaşık 3 katı büyüklükte bir alanı Mısır’a bırakıyor. Mısır’ın Yunanistan’la yaptığı anlaşma Mısır’da oldukça büyük eleştirilere konu olmuştu. Türkiye’nin Mısır’la işbirliği yapması her iki ülkenin de menfaatine. Şu an bile 5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz birkaç yılda 10 milyar doları hatta savunma sanayiinde yapılacak anlaşmalarla 20 milyar doları bile geçebilir” değerlendirmesini yaptı. Sürecin başında milyonlarca dolarlık zararı ve gelecekte elde edeceği kazanımları riske atarak Yunanistan ile anlaşan Mısır, vazgeçtiği kazanımları elde etmesi için Türkiye kilit noktada yer alıyor. Tam bu noktada “Mısır ve Türkiye halkının tüketim alışkanlıkları bile birbirine çok benziyor. İki ülke halkının da birbirine muhabbeti, sevgisi var” diyen Ataseven “Türkiye’ye yönelik büyük bir sevgi var. Mısır’da 2 milyar dolar Türk yatırımı var, yaklaşık 100 bin Mısırlı Türk firmalarında çalışıyor. İşbirliği kararı alınırsa, alt yapı ve inşaat alanında devasa işler yapma imkânı doğacak. Özellikle Mısırlı şirketlerle ortak kurulacak konsorsiyumlarla Afrika’da çok büyük projelere imza atma potansiyeline sahibiz. Ben atılan adımları olumlu karşılıyorum ve iki ülke arasında en kısa sürede işbirliği yapılmasını arzu ediyorum” değerlendirmesini yaptı. Dahası “Mısırlı yetkililer ilişkilerin yumuşatılması için derneğimizle zaman zaman temas ve istişarelerde bulunuyor” diyen TÜMİAD Başkanı Ataseven, yeni dönemde karşılıklı işbirliklerinin kurulmasında kendilerine de önemli görevleri düştüğünü söyledi.

MISIR İLE ANLAŞMA İMZALAYABİLİRİZ

Mısır’ın geçmişteki kıta sahanlığı sınırlarımıza karşı tutumunu hatırlatan Çavuşoğlu “Mısır, Yunanistan ile bir anlaşma imzaladığı zaman bizim özellikle kıta sahanlığımızın güney sınırları, yani 28’inci meridyenin doğusunda BM’ye de kaydettirdiğimiz bu güney sınırlarına saygı duydu. Bunu anlaşmada görüyoruz. Şimdi bizim kıta sahanlığımızın içine girmeden kendi kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürüyor. Bunu yaparken de bizim kıta sahanlığımıza saygı duyuyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim