Kifayet Özkul / Özel Haber

Burada köprü, kervansaray, çeşme ve mescit ile Büyükçekmece’nin ilgi çekici yapıları bir araya toplanmıştır. Caminin karşısında Kurşunlu Han ve Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yer almaktadır.

Bugün çevresi açık olup ikisi yanda on adet ahşap direğin taşıdığı, ibadet mekânının uzantısı bir çatı ile üzeri örtülmüştür. Son cemaat yeri 0.65 m. yüksekliğindedir ve burada altlı üstlü ikişer pencere ile aralarında bir mihrapçık bulunmaktadır Mescidin kuzey cephesinin sağındaki köfeki taşından yuvarlak kemerli bir kapı ile ibadet mekânına açılmaktadır. Üzerindeki mermer kitabede sülüs yazı ile iki parça halinde kelime-i tevhit yazılmıştır.

MİHRAP BEŞ KENARLI NİŞ ŞEKLİNDE

İbadet mekânı 9.50 x 7.00 m. ölçüsündedir. Aydınlatmayı sağlayan pencereler alt sırada dikdörtgen söveli, üst sırada ise altı dikdörtgen üstü yuvarlak olarak birleşmiştir. Mihrabın üzerinde yer alan pencere ve yapının dışındaki üst pencereler diğerlerinden altıgen bir şekilde oyularak kapatılmıştır. Kıble duvarının tam ortasında yer alan mihrap beş kenarlı bir niş şeklindedir ve yukarıya doğru da kademeler halinde daralarak stalaktitli olarak sonuçlandırılmaktadır.

KÖPRÜBAŞI MESCİDİ

Yapıya bulunduğu konumundan ötürü halk; Köprübaşı Mescidi ismi de vermiştir. Büyük bir avlu içerisinde inşa edilmiş olan mescidin avlu duvarlarından günümüze bir şey kalmamıştır. Sadece minare kaidesinin etrafında ve kıble yönünde bazı kalıntılar bulunmaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa Camiinin minberi bahçede bulunmaktadır. Minberler tipinin en iyi örneklerindendir. Selçuklular zamanında da kullanılmış olan Anadolu da dıştan meyilli basamaklar ile köşk kısmına çıkılan minare çeşitlerine de örnektir.

Yekpare taştan oyularak yapılan minare “monolitik” olması nedeniyle oldukça sıra dışıdır. Bu nedenle bu minare Türkiye'de eşsiz olmakla birlikte ve bir benzeri de Mısır'da bulunmaktadır.

SELÇUKLU YILDIZLARIYLA BEZEME

Dantellerle süslenmiş bir gelinlik giymiş gibi duran bu güzel minber-minareye on bir basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır. Köşk kısmı, sekiz köşeli pencereli sütunlar üzerine oturtulmuştur. Minarenin sekiz köşeli pencere altlarında Selçuklu yıldızları ile bezeme yapılmış ve oyulmuştur. Pencerelerin üstlerinde bordur seklinde bitkisel motiflerle bezeme uygulanmıştır. Minarenin başında bulunan sekiz parçadan oluşan ve bombeli geniş bir şekilde başlayıp daralarak birleşen kubbesi vardır. Kubbenin tepesinde bir âlem bulunmaktadır.

İlgi çekici bu minareye sahip olan Sokullu Mehmet Paşa Mescidi, son yıllarda oldukça ciddi bir surette onarılmıştır. Bununla beraber yapının oldukça değişikliğe uğradığı da muhakkaktır. Onarım öncesine, 1962-1963 yıllarına kadar son cemaat yeri dışa kapalı ve ahşaptır.

 

Editör: TE Bilisim