Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), ülke genelinde kademeli normalleşme sürecine geçilmesinin Kovid-19 pandemisinde sona gelindiği gibi algılanmaması gerektiğine dikkati çekti. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, farklı şehirlerde farklı uygulamalara gidilmesinin doğru olduğunu ancak, pandemi ile mücadelede aynı tedbirlere devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, risk derece sine göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı diye sınıflandırılan tüm iller en düşük risk grubu olarak kabul edilen mavi renge dönüşse bile, “maske, mesafe, hijyen ve aşı” uygulamalarından taviz verilemeyeceğini hatırlattı.

VAKA SAYISI YAKLAŞIK 12 BİNE YÜKSELDİ

Prof. Dr. Yılmaz, illerin risk derecesine göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı diye sınıflandırılması ile uygulamaya alınan “kademeli normalleşme sürecinin” sürdürülebilir olması için pandemi kurallarından taviz verilmemesi gerektiğine dikkati çekti. Bazı bölgeler diğerlerine göre nispeten daha iyi görünse bile bunun tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini dile getiren Yılmaz, “Aksinepandemi ile mücadele konusunda alınan önlemlerin uygulanması konusunda daha da özenli olmak gerekiyor. Çünkü pandemi bitmiş değil. Mutant virüsten söz ediliyor. Risk bölgelerine göre yeni normalleşme adımları belirlenip, yeni normalleşme süreci başlamış olsa da; ülkemizde günlük vaka sayısının yaklaşık 12 bin gibi yüksek bir seviyede olduğu ve mutantvirüslerın hızla yayıldığı, bu mutantvirüslerın bulaşma potansiyelinin daha fazla olduğu biliniyor” diye konuştu.

“RİSK ORANLARINI ARTIRMADAN SOSYAL YAŞAMI SÜRDÜREBİLİRİZ”

Öncelikle eğitim olmak üzere, tüm sosyal etkinliklerin yaşamın olmazsa olmazı ve karşılanması gerekli sosyal gereksinimler olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, “Ancak sosyal yaşantımızda kontrollü olmak, maske, sosyal mesafe ve temizlik önlemlerine her zamankinden daha fazla dikkat ederek bölgemizde olgu sayısını artırmamak da bizlerin elinde. Pandemi kurallarından taviz vermezsek kendimizi, çevremizdekileri, sevdiklerimizi koruyarak bulunduğumuz böl gede risk oranlarını artırmadan sosyal yaşamı sürdürebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

“BİREYLERİN ORTAK BİLİNÇ OLUŞTURMASI GEREKİYOR”

Bu serbestlik sürecinin devam edebilmesi için birey olarak herkesin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Daha uzun bir süre pandemi gerçeği ile yüz yüze olacağımız gerçeği göz önünde bulundurulursa, kurallara daha da çok dikkat etmemiz gerektiği son derece aşikar. Bu pandemi süreci; tüm bireylerin ortak bir bilinç oluşturması, bir süre daha maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami dikkat etmesi ve sırası geldikçe aşılanarak sonlandırılabilir.”

Editör: TE Bilisim