Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nden Mavi Vatan 2021 Taktik Tatbikatı'na canlı bağlantıyla katıldı. "Denizlere hakim olan cihana hakim olur." ifadelerini kullanan  Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu inançla Deniz Kuvvetlerimizin caydırıcılığının artırılmasına büyük önem veriyoruz." dedi.

"OSMAN PAŞA'YI ÖZELLİKLE HATIRLAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Önceki gün Bitlis'te kaza kırıma uğrayan helikopterimizde şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Milletimize başsağlığı diliyorum. Şehitlerimizin arasında yer alan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ı özellikle hatırlayacağız.

Mavi Vatan 2021 Tatbikatının başarılı geçmesini diliyorum. İlkini 2019 senesinde icra ettiğimiz Mavi Vatan tatbikatını maalesef geçen sene koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleştiremedik. Bu sene çok daha kapsamlı bir şekilde yaptığımız tatbikatımızda yerli ve milli silah sistemlerimizi test ediyoruz.

Uluslararası hukuka uygun olarak eğitim amacıyla icra ettiğimiz tatbikatımızı Ege ve Akdeniz'de gerçekleştirdik.  25 Şubat'ta başlayan ve yarın sona erecek tatbikatımızda görev alan personelimize muvaffakiyetler diliyorum.

"GÜÇLÜ DONANMA TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR"

Türkiye olarak, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Tarih boyunca milletimizin bu zorlu coğrafyada bekasını korumak için deniz gücüne önem verdiğin görüyoruz. Denizlerde nice büyük zaferlere imza attık. Deniz gücümüz bizi dünya siyasetinde zirveye taşımıştır. Güçlü bir donanmaya sahip olmak zorunluluktur. Sadece ekonomik ve siyasi bakımdan değil askeri ve savunma alanında da güçlü olmak durumundayız. Kendi vatandaşlarımız ve Kıbrıs Türkleri başta olmak üzere bölgedeki komşularımızın haklarını korumak için buna mecburuz.

Suriye, Irak, Ege ve Doğu Akdeniz bağlamında yaşadığımız tecrübeler bize bu gerçeği bir kez daha hatırlatmıştır. Terör koridoru marifetiyle kuşatıldığımız unutulmamalıdır. Doğu Akdenizdeki haklarımız gaspedilmeye çalışılmıştır. Karşılaştığımız sayısız çifte standarda rağmen menfaatimizi koruma kararlılığımızdan asla vazgeçmedik. Operasyonlarımızla 8 bin 200 kilometrekareden alanı DEAŞ ve YPG'Lİ teröristlerden arındırdık. Uluslararası hukuk temelinde attığımız adımlarla Libya'nın darbeciler tarafından zaptedilmesini engelledik.

"DÜNYANIN 3. ÜLKESİYİZ"

Biz tüm adımları atarken kesinlikle yayılmacı müdahaleci bir zihniyetle hareket etmedik. Hiçbir ülkenin toprağında, denizinde, egemenliğinde gözümüz yoktur. Biz sadece vatanımızı ve haklarımızı korumaya çalışıyoruz. 

Deniz Kuvvetlerimiz birikimi, disiplini, nitelikli personeli ve üstlendiği görevlerde elde ettiği başarılarla bizleri gururlandırıyor. Bugün insansız hava araçlarında dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden birisiyiz.

"İLK DENİZALTI HİZMETE GİRECEK"

Şu ana kadar tersanelerimizde üretilen bedeli 3 milyar doları aşan 130'dan fazla deniz platformunu ihraç ettik. Sahil Güvenliğimizle kendi kara sularımızda, donanmamızla dünyanın dört bir yanında tüm insanlığın barış ve huzuru için varlık gösteriyoruz. Türkiye'yi her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da dünyanın süper ligine taşımakta kararlıyız. Denizlere hakim olan cihana hakim olur. Bu inançla Deniz Kuvvetlerimizin caydırıcılığının artırılmasına büyük önem veriyoruz. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz.

Bu sene içinde test ve eğitim gemimiz Ufuk'u ve çok maksatlı amfibi hücum gemimiz Anadolu'yu Deniz Kuvvetlerimize kazandıracağız. Önümüzdeki yıl ise yeni tip denizaltılarımızın ilki olan Piri Reis'i hizmete almayı planlıyoruz. MİLGEM istif sınıfında 6,7 ve 8. fırkateynlerin inşasıyla ilgili süreci de inşallah yakında başlatıyoruz.

Editör: TE Bilisim