Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Son yılların en dikkat çeken olayı Katolik aleminin teolojik lideri Papa Françis’in Irak’ı ziyareti oldu. Françis’in bu ziyareti Irak’a seyahat eden ilk Papa olmasıyla da dikkat çekti. Son dönemde Hıristyan aleminde öne çıkan “Papalık makamının siyasi misyonu kalmadı” şeklindeki eleştirilere bir cevap niteliği de taşıyan ziyarette 3 mesaj önce çıktı.

Bu mesajlardan ilki: “Papalık hala etkili”

15 Kasım 2019’da Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib’le görüşerek “Sünnilerle diyalog” mesajı veren Françis, bu kez Şii aleminin 2 ekolünden biri olan Necef’i ziyaret edip Şii Alim Sistani ile görüşecek “Şiilerle de görüşüyorum” demek istedi. Françis’in Sistani ile görüşerek “Papalık makamının dünya siyasetinde hala etkili olduğunu göstermek” maksadıyla gerçekleştirdiği düşünülüyor. Sistani’nin dışında Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile de görüşen Françis, dün de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşme ile “Siyaseten etkiliyiz” mesajını pekiştirmek istedi.

İkinci mesaj: Dinlerarası diyalog

Françis’in Sistani ile görüşmesinin ardından Hz. İbrahim’in doğduğu yer olduğuna inanılan Ur kentine geçmesi ve burada yaptığı konuşma da “İbrahim’i dinler” vurgusu yapması zaten bekleniyordu. Hıristiyan, Yahudi ve Müslümanların katıldığı programda Kur’an-ı Kerim dinleyen Françis yaptığı konuşmada, beklendiği üzere “Birlik, beraberlik” mesajı vererek, “Biz, İbrahim’in torunlarıyız. Birbirimizi sevmeliyiz. Birbirimizden ayrı çalışmamalıyız. Bu toprakları birlikte ihya edebiliriz” ifadelerini kullandı. Françis, “Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz. Barışçıl yaşamı inşa etmeden ve birbirimize destek çıkmadan barış gelmez” diye konuşarak “Dinlerarası diyalog” mesajı verdi.

Üçüncü mesaj: Hıristiyanlığın zaferi!

“Haçlı seferleri” kavramı tarihte kalsa da  ABD ve İngiltere öncülüğünde kurulan Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri’ne “Modern Haçlı Ordusu” demek mümkün. 2003’te Irak’ı işgal eden, otoriteyi ortadan kaldıran ve işkenceleriyle meşhur Ebu Gureyb zindanlarından terör örgütü DEAŞ’ı doğurarak “İslam ve terör” algısını yerleştirmek isteyen ve bunu büyük oradan başaran Batı, dün “Papa’nın Musul’da verdiği pozla “Zafer” ilan etti. Sözde “İslam” adına ortaya çıkan fakat sadece Irak ve Suriye’de on binlerce insanı katleden, işgalci Batı’yı bölgeye çekerek milyonlarca Müslüman’ın sürgüne gönderilmesine sebep olan DEAŞ’ın “Hangi güçlere hizmet ettiği” de Françis’in verdiği pozla ortaya çıkmış oldu. Musul’da bir de ayin düzenleyen Françis, “Terörizme ve dinin manipüle edilmesine hayır diyoruz” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti. Terör örgütü DEAŞ, sözde halifelik ilanını Musul’da gerçekleştirmişti.

Terör örgütü komutanına hediye

Françis’in gerçekleştirdiği ziyarette objektiflere yansıyan bir diğer detay ise DEAŞ’la mücadele bahanesiyle İran’ın desteğiyle kurulan mezhepçi terör örgütü Haşdi Şabi oldu. Françis, Haşdi Şabi’ye bağlı Hıristiyan İncil Tugayları (Babiliun) Komutanı Reyyan Salim el-Keldani’ye kendi teşbihini hediye etti. Haşdi Şabi’nin İran destekli olduğu, terör örgütü PKK’yla birlikte Irak’ın kuzeyinde özellikle Türkiye’nin hedefinde olan Sincar’da ortak hareket ettiği, Haşdi Şabi’ye bağlı grupların Suriye’de rejime destek verip, Halep’te, Hama’da ve İdlib’de binlerce Müslüman’ı katlettiği düşünüldüğünde Papa Feançis’in Haşdi Şabi komutanına verdiği hediyenin ne anlam taşıdığı ortaya çıkmış oluyor.

Editör: TE Bilisim