Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Mısır’ın Akdeniz’de Türkiye’nin çizdiği sınırlar içerisinde hareket etme kararı siyonist lobiyi rahatsız etti. Jerusalem Post analisti Seth Frantzman Türkiye’nin Mısır üzerinden Akdeniz’de kurulan ittifakı dağıtmak istediğini söyledi.

MISIR HARİTAYI GÜNCELLEDİ

Türkiye ile Mısır yönetimi arasında anlaşma sinyalleri Atina’yı harekete geçirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderek mevkidaşı Samih Şükri ile ihtilaflı bölge üzerine görüştü. Görüşmede teknik detay olarak tanımlanan 18’inci parsel üzerine anlaşma sağlandı. Dendias “Teknik sorun çözüldü” dedi.

KİRLİ HESAPLAR BOZULDU

Mısır, Akdeniz’de ihaleye çıktığı haritayı değiştirirken, söz konusu adım “Mısır’ın Yunanistan’ı ürkütmeme” politikası olarak değerlendirildi. Türkiye’nin hamleleri bölgedeki Siyonist hesapları altüst ederken Jerusalem Post analisti Seth Frantzman, Türkiye’nin Yunanistan, İsrail ve BAE ittifakını dağıtmak istediğini öne sürdü.

TÜRKİYE DENGELERİ BOZDU

Şubat ayının en sıcak gelişmelerinden biri olan Akdeniz uzun bir süre daha gündemi meşgul edecek. Mısır hükümetinin hidrokarbon arama faaliyetlerinde Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırlarını kabul etmesi ve iki ülkenin “Anlaşma” yönünde sıcak mesaklar vermesinin ardından harekete geçen Yunanistan, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ı Kahire’ye gönderdi.

ŞÜKRİ VE DENDİAS GÖRÜŞTÜ

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Dendias arasında gerçekleşen görüşmede, Mısır hükümetinin hidrokarbon arama faaliyetlerinde Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırlarını kabul etmesi ve boru hattı projesi güzergâhından Rum kesimini çıkarma önerisinin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Mısır ile anlaşma yapabiliriz” mesajının da ele alındığı ifade edildi. Görüşmenin ardından Mısır, Yunanistan’ın istediği adımı atarak 18’inci parseli Yunanistan’ın istediği gibi kabule etti.

DENDİAS: SORUN ÇÖZÜLDÜ

Alınan bilgilere göre, Dendias ve Şükri görüşmesinde, EGY-MED-18 parselin sınırı hakkında anlaşmaya varıldı. Yunan temsilciler, koordinatların değiştirilmesi konusunda anlaştıklarını, sınırın 28. meridyenle biteceğini ve daha doğuya genişletilmeyeceğini, ikinci bir çözümün ise, bu bloğun ihaleye açılmaması olabileceğini, ilerleyen günlerde anlaşmanın nasıl uygulanacağını görmeyi beklediklerini duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı, daha sonraki Lefkoşa ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, bunun Mısır’ı ilgilendiren teknik bir mesele olduğunu ve karşı taraftan gelen tepkilere dayanarak sorunun çözüldüğünü söyledi. !8. parsel Yunanistan-Mısır anlaşmasının ve 28’inci meridyenin sınırlarının ötesine uzanarak, Ankara’nın Birleşmiş Milletler’e sunduğu çizgiye bitişik olarak genişlemişti.

"İTTİFAK ÇATIRDIYOR"

Jerusalem Post analisti Seth Frantzman ise yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında kurulan ittifakı dağıtmak için girişimlerde bulunduğunu belirtti. Frantzman, Türk yetkililerin Yunan tezlerini reddederek Akdeniz’in büyük bir kısmını kontrol etmek ve ele geçirmek istediğini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE SICAK MESAJ VERMİŞTİ

Mısır Akdeniz’de hidrokarbon ihalesine çıktığı alanları Türkiye’nin çizdiği sınırlara göre belirlemiş bu adım da iki ülke arasında sıcak mesajların verilmesine sebep olmuştu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Mısır ile tarihsel ve kültürel birçok değerimiz var, önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir” ifadeleriyle iki ülke arasında bir anlaşma yapılması ihtimalini gündeme getirmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deniz yetki alanlarına ilişkin, “İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır’la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz” ifadeleriyle Mısır ve Türkiye arasında bir anlaşma ihtimalini açık bir şekilde dile getirmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Mısır ile ikili ilişkilerimizi görüşmek istiyoruz, Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir” sözleriyle Türkiye’nin bölgede normalleşme sağlanması konusundaki yaklaşımını ortaya koymuştu.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMA DAHA YAKIN

Yunanistan ve Mısır arasında yapılan anlaşmayla birlikte harita değişse de anlaşmaya dair çelişkili ifadeler kullanılması ise gözlerden kaçmadı. Birçok Yunan gazetesi Mısır tarafından satıldıklarını öne sürdü. Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın “Teknik sorun çözüldü” şeklindeki ifadeleri ise yeterince açıklayıcı bulunmadı. Uzmanlar Mısır ve Yunanistan’ın her ne kadar anlaşmış gibi göründüğüne dikkat çekse de Mısır’ın kendi imtiyazlarını kaybetmemek adına Türkiye ile anlaşmaya daha yakın olduğunu altını çizdi.

Editör: TE Bilisim