Türkiye son yıllarda attığı dev adımlarla enerji sahasında yerli ve milli stratejilerin meyvelerini almaya başladı. Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında bulunan Akkuyu NGS’de üçüncü ünitenin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katılarak iki ülkenin iş birliğine vurgu yapan mesajlar verdi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin yapı yüzde 63,7 seviyesine yükseldi. Akkuyu yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılayacak.” dedi. Putin ise, “Öncü projenin başarılı hayata geçirilmesi 2 ülke arasındaki dostluğu pekiştirecektir” ifadelerini kullandı.

SALGINA RAĞMEN YÜRÜYORUZ

Pandemi sürecinin zorlu koşullarına rağmen yatırımlarla geleceği inşa etmeye devam ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bugün Türkiye’mize yeni bir eseri daha kazandırmanın halı gururunu yaşıyoruz. Temelini 3 yıl önce Putin’le attığımız Akkuyu’nun 3. reaktörünün inşasına başlıyoruz. Önümüzde yıl 4. reaktörün telemini atmayı planlıyoruz. Nükleer enerji tedarik güvenliği için attığımız bir adımdır. Koronavirüs salgınına rağmen ekonomimiz büyümeyi sürdürüyor. Dünya ciddi bir daralma yaşarken biz büyümeye devam ettik. Bu yıl büyümenin daha iyi olacağına inanıyoruz” mesajını verdi.

100. YILA YETİŞECEK

Karadeniz’deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığının en önemli neticelerinden biri olduğunu belirten Erdoğan “Doğu Akdeniz’deki çalışmalarımızda da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. Şu anda 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacak. Öğrencilerimizden 186’sı zorunlu eğitimlerini tamamladı ve ülkesine döndü. Nükleer Güç Santralimizin tüm süreçlerinde bu öğrencilerimiz görev alacak. Milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacak. 4 reaktörden oluşacak bu santralde gece gündür çalışacağız. Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

İki ülke ortaklığında Akkuyu NGS projesiyle yeni bir dönemin başladığını ifade eden Putin ise “Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacak. Kovid salgının etkileri bile bizi engelleyemedi. Projede yer alan çalışanların sağlığını korumak için bütün önlemler alınıyor. Proje 2023 yılında devreye girecek. Projeyi Türkiye’nin 100. yılına yetiştirmeye çalışıyoruz. Ucuz ve temiz elektriğe erişim sağlayacak. Nükleer enerji sektörünü yaratıyoruz. Sanayi potansiyelini güçlendirecek. Sahadaki personel sayısı 8 bine çıktı. Çoğunluğu Türk vatandaşı. 100’ü aşkın Türk öğrenci eğitim görüyor. Mezun sayısı 200 kişiyi aşacak gibi görünüyor. Türk nükleer sanayi için yeterli kadro yetiştirmiş olacağız. Öncü projenin başarılı hayata geçirilmesi 2 ülke arasındaki dostluğu pekiştirecektir” ifadelerini kullandı.

Dünyanın nükleer güç dengesi

● 32 ülkede 443 toplam reaktör işletme halindedir.

● 19 ülkede 50 reaktör inşa halindedir.

● ABD’de 94 reaktör işletmede, 2 inşa halinde

● Fransa’da 56 reaktör işletmede, 1 inşa halinde

● Rusya’da 38 reaktör işletmede, 3 inşa halinde

● Çin’de 50 reaktör işletmede, 12 inşa halinde

● Güney Kore 24 reaktör işletmede, 4 inşa halinde

Akkuyu NGS elektrik üretimi

● Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4 reaktörden oluşmaktadır.

● Akkuyu’daki reaktörler yeni nesil bir tasarım olup, en gelişmiş teknolojilere sahiptir. İşletme ömrü 60 yıldır.

● Akkuyu NGS’nin kurulu gücü 4800 megavat olup, Akkuyu NGS yılda toplam 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecektir.

● Akkuyu NGS’nin tüm üniteleri devreye alındığında elektrik ihtiyacımızın yaklaşık %10’u karşılanacak.

● Akkuyu NGS tek başına Ankara ve İzmir’in toplam elektrik talebini, İstanbul’un ise elektrik talebinin %90’ını karşılayabilecek.

Editör: TE Bilisim