İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-35 savaş uçağı programında gelinen nokta ve S 400’lere ilişkin yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. İsmail Demir, bir taraftan konvansiyonel ürün ve teknolojilerle ilgili açığı kapatmak üzere çalıştıklarını bir yandan da süreçte yaşanan engellemeleri kendi avantajlarına kullanarak, yerli sanayinin farkındalığını artırmaya çalıştıklarını söyledi.

F-35 savaş uçağı programına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, “F-35 konusuyla ilgili süreç birkaç aşamalı. Türkiye içinde yerleşik hukukçularla konuyu görüşüp onlardan bir çalışma bekledik. Onların kendi çevrelerinde, uluslararası alanda yaptıkları temaslar neticesinde yol haritasını hazırladılar. İlk adımımız iç hukuk oldu. İkincisi de Amerikan firmasıyla çalışmalarımız. Bunu daha çok yol haritasının netleştirilmesi gibi düşünebilirsiniz. Bir programın içinde olup olmamak, orada programın içinde olduğumuz sürece hem Türk şirketlerine hem de Amerikan şirketlerinin hak kayıpları var. Bu konuların yürütülmesi olarak da mağdur olan tüm tarafların haklarının gündeme getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“TALEPLERİMİZİN YERİNE GELMESİ GEREKİR”

S 400 sürecine değinen Demir, “S 400’ler devam eden bir süreç. Biz masaya iki sistem için oturduk. Asıl bu meseleyi önemli kılan en azından Türkiye’nin savunma sanayi açısından süreçte elde edeceğimiz kabiliyetler. Bu kabiliyetler konusu, diğer kısmında çok sayıda detay var. Ödeme takviminden tutun, teknik iş birliği gibi netleştirmeye çalıştığımız bir süreç. Birinci sistemde olduğu gibi hemen alıp kuralımdan ziyade. Kavramın toptan masada olması, taleplerimizin ve amaçlarımızın yerine gelmesini bekliyoruz. O açıdan çok kısa bir süreç olmamasının sebebi de o” açıklamasında bulundu.

HİSAR U ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

HİSAR A teslim edilmesi ve HİSAR O hava savunma sisteminin en uzun menzil ve en yüksek irtifa testlerinin başarılı sonuçlandığını belirten Demir, HİSAR U çalışmalarında S 400 teknolojisinin kullanılıp kullanılmayacağı sorusunu “HİSAR için artı ekledik onlara. Şu an teslimat sürecinde. U için çalışmalar devam ediyor. Hiçbir sistem birebir teknolojik olarak örtüşmez. O açıdan her çalışmada elde ettiğiniz kabiliyetlerden istifade edersiniz” diye yanıtladı.

Editör: TE Bilisim