Senegal'in başkenti Dakar'da Fransızlara ait çok sayıda süpermarket, benzin istasyonları ve telefonu kulübeleri yağmalandı. Ülkedeki ekonomik eşitsizlik nedeniyle başlatılan protestolarda hükümetin gerçekleştirdiği yolsuzluğa ve sömürge gücü Fransa karşıtı sloganlar atıldı.

EKONOMİK SORUNLARIN KAYNAĞI FRANSA

Ülkede uzun yıllardır varlığını sürdüren Fransızlar, bölge halkı için ekonomik sorunların kaynağı olarak görülüyor. Fransa'nın Sahra altı Afrika'daki en büyük büyükelçiliğine de ev sahipliği yapan başkent Dakar'da gözle görülür bir şekilde Fransız birlikleri bulunuyor. Senegal halkı ile Fransız birlikleri arasında çatışma yaşanması ise bölge için olağan bir durum. Ülke hala para birimi olarak sömürge dönemi CFA frangını kullanıyor ve Fransızca ülkedeki resmi dil olma konumunu korumuş vaziyette. 

El Cezire'nin haberine göre, protestocular tarafından hedef alınan benzin istasyonları, cep telefonu kulübeleri ve Dakar'daki 21 süpermarket gibi Fransız işletmelerinin tümü Senegal gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 25'ini oluşturuyor. 

TÜRKİYE'NİN AFRİKA AÇILIMI

Öte yandan Senegal ve diğer Afrika ülkeleri sömürü düzenine karşı kazan kazan politikası ile adım atan ve ülkelerini yağmalamaktan çok imar eden devletlerle iş birliği yapmaya başladı. Bu ülkelerin en başında ise Türkiye geliyor. Türkiye ise emperyalist olmayan bilakis coğrafyayı ayağa kaldıracak hem ekonomik hem de kültürel çok sayıda anlaşma ile Afrika'ya da adımlarını atıyor. 

Türkiye'nin kıtadaki büyükelçilik sayısı ise 2019 yılı itibarıyla 42'ye yükselirken ticaret hacmi 20 milyar doları aşmış durumda. 20 yıldır Türk dış politikasının öncelikleri arasında yer alan Afrika ile ilişkilerin geliştirilmesi yalnızca Türkiye'nin değil tüm dünyanın gündeminde. 

Editör: TE Bilisim