Halepçe Katliamı nedir? Halepçe nerede? Soruları vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Irak'ın 33 yıl önce Kürt kenti Halepçe'de binlerce sivili katlettiği, on binlercesini ise ömür boyu hastalığa mahkum ettiği Halepçe Katliamı hakkında merak edilen soruların yanıtını sizler için haberimizde verdik. İşte tüm detaylar haberimizde…

HALEPÇE KATLİAMI NEDİR? HALEPÇE NEREDE?

Tam 33 yıl önce, 16 Mart 1988 sabahı Irak savaş uçakları ve topçularının, Kuzey Irak'taki Kürt kasabası Halepçe'ye hardal gazı ve ölümcül sinir gazı sarin ile yaptığı kimyasal saldırı binlerce insanın ölümüne neden oldu. Kimyasal silahları Saddam Hüseyin'e hangi ülkelerin verdiğini ortaya çıkarmak için bir türlü bir adım atılmadı.

HALEPÇE KATLİAMI NEDİR?

Bugün insanlık tarihinde sivilleri hedef alan en büyük kimsayal saldırı olarak tanımlanan Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü. İran'ın tarafını tutan Kürt savaşçıların 15 Mart 1988'de ele geçirdiği Halepçe kasabasında 40 bini aşkın insan yaşıyordu.

Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ordusu, Kürt güçlerin kontrolüne geçen kasabayı hem savaş uçaklarıyla hem de topçu birlikleriyle vurdu. Bunun üzerine Halepçe'deki Kürt savaşçılar ve kasabadaki erkeklerin büyük bölümü çevredeki dağlara çekilirken geride çocuk, kadın ve yaşlılar kaldı.

Irak savaş uçakları ertesi gün ise İran sınırına yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Halepçe'ye beş saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı.

O anlara şahit olanlar, kente düşen bombaların içindeki "elma kokulu" gazların birkaç dakika içerisinde tüm kente yayılmaya başladığını söylüyor.

HALEPÇE NEREDE?

Halepçe şehri, Irak’ın Kuzeyinde ve İran sınırının 15 km batısında, Süleymaniye'nin 61 km güneydoğusunda, başkent Bağdat'ın 241 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim