Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Uzun bir aradan sonra ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da ilk röportajını yaptı. Beyaz Saray, ABC’ye verdiği bir röportajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i katil olarak nitelendirdi. Biden, Amerikan istihbaratının kendisine sunduğu bir rapora göre, Putin’in emriyle Rus yetkililerin geçen yılki ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiğini söyledi.

Biden, Rusya’ya karşı hangi adımların atılacağını belirtmeden, “Putin buna cevap verecek” dedi. Amerika yönetiminin ilk başta Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım uygulayacağı artık netleşmiş durumda. ABD ile Moskova’a geriliminde ilk kez Amerika yönetimi Rusya devlet başkanı için “katil” terimini kullandı. Putin’in buna tepkisinin ne olacağını herkes tarafından merak ediliyor.

‘Putin’e destek artar’

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise konuyla ilgili açıklama yaparak, “Biden’in Putin’e ilişkin yorumu çok kötü ve teamüllerden yoksun. Yaptığı yorumlar Biden’in Rusya ile ilişkiler inşa etmek istemediğini açıkça gösteriyor, Moskova bunu hesaba katacak. ABD ile ilişkilere yaklaşımımızı yakın gelecekte analiz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rus siyaset bilimci Sergei Markov ise, Putin’e yönelik saldırıların Rusya’da Putin’e olan desteği arttıracağı görüşünü savundu. “Rus halkı iyi biliyor ki, ABD ve diğer düşman ülkelerin Rus cumhurbaşkanına saldırması Rusya’yı daha güçlü kılar ve Putin bunun için çalışır” diyen Markov, “Biden herhangi bir Rus siyasetçiye övgüde bulunsaydı, insanlar şüphe ile yaklaşırdı. ABD Başkan Putin’in gücünü hissettiğini ve bu gücü kontrol edemeyeceğini anlıyor” diye konuştu.

Birden fazla kriz konusu var

Rusya ile ABD gerilimi Moskova’nın ABD seçimlerine müdahale iddiasıyla sınırlı değil. Özellikle Ukrayna ve Gürcistan’ın Batı’ya yönelmesiyle birlikte Rusya’nın bu iki ülke topraklarını ele geçirmesi, Moskova’nın Belarus’ta Lukaşenkoya verdiği destek ve Moldova’da yeni seçilen Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Sandi’ye karşı Rusya’nın tutumu Moskova ile Washington arasında kiriz maddelerinden bazıları. Son olarak Aleksey Navalnıy’ın Rus zehirlenmesi ve ardından tutuklanması da Rusya ile Batı bloku arasındaki krizi derinleştirdi.

Kuzey Akım 2 belirleyici olacak

Dün Kremilin ile Beyaz Saray arasında yaşanan gerilimden sonra Moskova yönetimi ABD Büyükelçisi Anatoly Antonovu istişarelerde bulunmak üzere Rusya’ya geri çağırdı. Özellikle Putin A takımı ve güvenlik konseyi ile yapacağı istişarelerden sonra hangi adımları atacağı daha netlik kazanacak. Rusya açısından Batı ile en önemli konuların başında, başta Almanya olmak üzere Avrupa’ya Rus gazı tedarikini artırması planlanan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi geliyor.

Rusya ekonomiye katkısı açısından hayati önem atfettiği bu projenin sonuçlanmasını istiyor. ABD ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını artırmak, uluslararası piyasalardaki ticari anlaşmazlıklarda pazarlık payı elde etmek ve AB ile Rusya’nın yakınlaşmasını önlemek için Kuzey Akım 2 boru hattının tamamlanmasına karşı çıkıyor. Bazı bölge uzmanları ise Kuzey Akım 2 projesinin tamamıyla sonuçlanmaması için Moskova’nın temkinli davranacağını da öne sürüyor.

Editör: TE Bilisim