Durim Abazi / Özel Haber

Bosna Hersek, uzun süredir NATO ve Avrupa Birliği entegrasyonunu stratejik hedef olarak ilan etmişti. Ancak şu anda ülkenin üçlü cumhurbaşkanlığını yürüten Rusya yanlısı Milorad Dodik liderliğindeki Bosnalı Sırplar, ülkenin tarafsız ve ABD liderliğindeki askeri ittifakın dışında kalmasını istiyor. Bosna Hersek, Bakanlar Konseyi’nin 24 Şubat tarihli kararına dayanarak NATO ile İşbirliği Komisyonu’nu açtı. Saraybosna’daki NATO Karargâhı Komutanı General Eric Folkestad, bu vesileyle NATO ve Bosna Hersek’in ilişkilerinin önemli olduğunu vurguladı. General Eric Folkestad, Bosna’nın katılıp katılmamaya karar verdikten sonra ittifakın kapısı açık olduğunu dile getirdi.

BOSNA’NIN KARARI MEMNUN EDİCİ

Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in İstihbarat ve Güvenlik Asistanı David Cattler daveti üzerine, Bosna Hersek İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (OSA) Direktörü Osman Mehmedagiç, NATO’yu ziyaret etti. Brüksel’den davetiye, Bosna-Hersek’in yeni bir reform gündemi belgesini NATO karargâhına göndererek Atlantik entegrasyonuna olan bağlılığını yinelemesinden kısa bir süre sonra geldi. NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in geçtiğimiz günlerde yağtı bir açıklamada, “Bosna Hersek yakın bir ortaktır. Bosna Hersek, sadece birkaç gün önce NATO ile ortaklığını daha da geliştirme kararı aldı. Biz NATO olarak bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

RUSLAR RAHATSIZ OLDU

Diğer yandan, Bosna NATO ile yakınlaşmasından rahatsız olan Rusya Bosna Hersek Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Bosna Hersek ve NATO’nun pratikte yakınlaşması durumunda ülkemizin bu düşmanca eyleme tepki vermesi gerekecektir.” sözlerine yer verildi. Rus büyükelçiliği, NATO’nun hedefinin “Rusya’ya karşı bir savaş” olduğunu ve NATO üyeliğinin Saraybosna’yı “askeri-siyasi bir çatışmaya” katılmaya zorlayacağını da savundu.

KABUL EDİLİR DEĞİL

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Rusya’nın açıklamalarına tepki gösterdi. Sözcü Lungescu, NATO’ya katılmak isteyen hiçbir ülkeye üçüncü bir taraf müdahale etme hakkına sahip değildir ve bu tür tehditler Kuzey Atlantik İttifakı için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

BOSNA VE SIRBİSTAN NATO DIŞINDA

Bosna ve Sırbistan, Kuzey Makedonya’nın geçen yıl ittifaka katılmasından bu yana NATO dışında kalan iki Batı Balkan ülkesi. Perşembe günü ise, Rusya’nın yeni Bosna büyükelçisi Igor Kalabuhov, Bosna’nın NATO’ya entegrasyonunu savunan Hırvat Cumhurbaşkanlığı üyesi Zeljko Komsiç ile bir araya geldi. Komsiç’in ofisinden yapılan açıklamada, toplantının konusu olarak NATO entegrasyonundan söz edilmemekle birlikte, Bosna’nın AB üyeliği yolunda gerçekleştirmesi gereken reformlar üzerinde görüşüldüğü belirtildi. Rusya uzun zamandır Bosna’nın NATO üyeliğine karşı bir tutum sergiliyor. Cumhurbaşkanlığı üyesi Komsiç ve Boşnak üyesi Şefik Dzaferoviç, Aralık ayında ülkeyi ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Saraybosna dışında Bay Dodik ile bayraksız görüşmesi sonrasında ülkelerine saygısızlık ettiğini belirterek görüşmeyi reddettiler.

Editör: TE Bilisim