21 Mart ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. Yılda iki kez gerçekleşen ekinoksun ilki 21 Mart pazartesi gününe denk geliyor. 21 Mart tarihi itibariyle havalar ısınmaya başlar. Bu sebeple baharın gelişi için Nevruz kutlamaları yapılır. Bu tarihlerde Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Peki 21 Mart neden önemli? 21 Mart gece gündüz eşit mi? detaylar haberimizde...

21 MART GECE GÜNDÜZ EŞİT Mİ

21 Mart'ta başlayan ilkbahar ekinoksunda Kuzey ve Güney Yarım Küre'de, güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açıyla düşer. Güneş açılarının dik düştüğü bu zamanlar yılda iki kez tekrarlanır.

Bu tarihler 21 Mart ve 23 Eylül'dür. Aydınlanma çemberi 21 Mart ve 23 Eylül'de kutup noktalarına teğet geçer.

Ekinoks tarihlerinde tüm dünyada gece ve gündüz birbirine eşitlenir. 21 Mart'ta başlayan ilkbahar ekinoksu ile Kuzey Yarım Küre'de gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise durum tam tersi bir hal alır ve geceler gündüzlerden daha uzun olmaya başlar.

Ayrıca bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başladığı tarihtir. 

Kuzey Yarım Küre'de 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül tarihleri Sonbahar Ekinoksu'dur.

Güney Yarım Küre'de 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül tarihleri ise İlkbahar Ekinoksu'dur.

21 MART NEDEN ÖNEMLİ?

Gün-tün eşitliği veya gece-gündüz eşitliği olarak bilinen 21 Mart ilkbahar ekinoksunda Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar mevsimi başlar ve baharın gelişini simgeleyen Nevruz kutlamaları yapılır. Güney Yarım Küre'de ise sonbaharın başlangıcıdır.

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR? 

Baharın gelişini niteleyen Nevruz çeşitli etkinliklerle M.S. 2. yüzyıldan bu yana kutlanıyor. Nevruz, Farsça'da "yeni gün" anlamı taşıyor. Orta Asya'dan Balkanlara kadar birçok coğrafyada önemli bir gün kabul edilen Nevruz, her ulusun kendine has ritüelleriyle ve düzenlenen şenliklerle kutlanır.



Editör: TE Bilisim