Sümeyye Aksu / Özel Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Ekonomi reformları"nın, finansal piyasalardan reel ekonomiye, sermaye piyasalarından hanehalkına yönelik tüm alanlara dönük kapsamlı ve detaylı bir değişikliğe işaret etmesi ile ekonomide yeni rota belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan öncülüğünde uzun süredir üzerinde çalışılan, makroekonomik istikrar politikaları ve yapısal politikaları içeren ekonomik paket Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Makroekonomik alanda "kamu maliyesi", "fiyat istikrarı", "finansal sektör", "cari açık", "istihdam" ve "yapısal politikalar" başlıklarını kapsayan reformlar; yapısal alanda ise "kurumsal yönetişim", "yatırımların teşvik edilmesi", "iç ticaretin kolaylaştırılması", "rekabet" ile "piyasa gözetimi ve denetimi" temelinde oluşturuldu.

ENFLASYONİST BASKILARI AZALTICI

Uzmanlar, açıklanan reform paketinin çok kapsamlı ve detaylı olduğuna işaret ederek, sürdürülebilir büyümeyi destekleyici, enflasyonist baskıları azaltıcı ve yapısal kırılganlıklara cevap veren bir dizi unsuru içinde barındırdığını söyledi. Hayata geçirilecek politikaların yabancı yatırımcıların güvenini tazeleyeceği, ülke imajı ve kredibilitesine artırıcı etki yapacağı değerlendirmesinde bulunan uzmanlar, sermaye piyasalarından finansal piyasalara, özelden kamuya ve tüm hane halkına kadar beklenenin ötesinde adımların da atıldığına işaret etti. Uzmanlar ayrıca, yeni oluşturulacak kurullar ile denetimin daha sıkı olacağı mesajı verildiğine dikkati çekerek, bununla birlikte şeffaflığın ve hesap verebilirliğin de artacağını vurguladı.

İHRACAT HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, reform paketinde yeni dönemin dört temel üzerinde oturtulacağını ve bu temellerden birinin ihracat olacağını hatırlatarak “200 milyar dolarlık ihracat hedefine reform paketinin büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi. Küresel ticaretin azaldığı ve dünya ekonomisinin küçüldüğü bir yılda, rekor ihracat başarısına imza atan ihracat ailesinin, üretim ve tedarikçi gücünü göstererek güven tazelediğini kaydeden Gülle, “ 2021 yılında da dünyanın her köşesine bayrağımızı taşıyacağız. Pandemi sonrası küresel toparlanma döneminde Türkiye'nin hedeflerine hızla ulaşması için her zaman olduğu gibi desteğe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI

Odağına yatırımın, üretimin, ihracatın ve istihdamın teşvik edilmesini koyan kapsamlı reformların, önemli neticeler vereceğini ifade eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Yeni normale reform aşısı, yerli ve yabancı yatırımcıya tedarikte Türkiye’yi işaret edecektir” dedi. Yatırım teşvik ve vergi politikalarının sadeleştirilmesi ile öngörülebilirliği artıran adımların son derece önemli olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Keza 850 bin esnafımızın gelir vergisinden muaf tutulması ve beyan yükümlülüklerinin kaldırılması, ilave istihdam sağlayan firmaların 100 bin lira kredi kullanabilecek olmaları da ezber bozan kararlardır” diye konuştu.

İYİ SONUÇLAR VERECEKTİR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, ekonomi alanında açıklanan reform paketini olumlu bulduklarını bildirdi. Palandöken, “Ülkemizi güçlendirecek reformları hayata geçirecek adımların atılmasının başta esnaf ve sanatkar camiamız olmak üzere ülke genelinde iyi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. AB mevzuatına uygun olarak perakende yasasının yeniden düzenlenmesi ile rekabet ve istihdam artacak. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması ile vatandaş daha kaliteli, ucuz hizmete kavuşacak” dedi.

BAHİSÇİLER KAYBETTİ

Pazartesi gününü yüzde 10 kayıpla kapatan Borsa İstanbul, dün güne yüzde 5,4 düşüşle başladı. İki kez devre kesici uygulanan Borsa İstanbul'da öğleden sonra toparlanma oldu ve tepki alımlarıyla birlikte tablo yeşile döndü. Toparlanmayla yeşile dönen tablo, felaket tellallarının kriz beklentilerini suya düşürdü. BIST100 endeksi kapanışa saatler kala artıya geçti. Tepki alımlarıyla birlikte hisse senetlerinde artış yaşanırken Borsa İstanbul toparlanma sürecine girdi. Borsa İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişim haberinin ardından ilk işlem gününü yüzde 9,79 düşüşle 1,379 puandan tamamlamıştı. Piyasalarda yaşanan tedirginliğin ardından ikinci işlem gününe de düşüşle başlayan Borsa İstanbul öğlen saatlerinde artıya geçti.

Editör: TE Bilisim