Voleybolda uzatma seti kaç sayı üzerinden oynanır? Voleybol kaç kişiyle oynanır, her set kaç sayı? Soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Dünya sporları arasında yer alan voleybol hakkında merak edilen sorulardan biri olan uzatma set sayıları ve voleybolun nasıl oynandığı. Her spor dalının kendi içerisinde yer alan kural ve stili yer aldığını unutmamak gerekir. Son günlerde vatandaşlar tarafından merak konusu olan Voleybolda uzatma seti kaç sayı üzerinden oynanır? Voleybol kaç kişiyle oynanır, her set kaç sayı? Soruların yanıtını sizler için haberimizde yer verdik. İşte tüm detaylar…

VOLEYBOL KAÇ KİŞİYLE OYNANIR, HER SET KAÇ SAYI?

Voleybolda 5 set vardır. 5 set üzerinden 3 set kazanıldığında maç bitmiş olur. Voleybolda her set 25 sayı üzerinden oynanır. 25 sayıya en az 2 farkla ilk ulaşan takım seti kazanmış olur. 25 sayısına en az 2 sayı fark ile gelinmez ise fark 2 olana kadar set uzar.

Voleybolda Set Kazanmak: Bir set (netice, 5’inci set hariç) 25 sayıya en az 2 sayı farkla ulaşan ilk takım tarafından kazanılır. Sayılarda 24-24’lük eşitlik olması halinde oyun iki sayılık farka ulaşılana kadar (26-24, 27-25, vb.) devam eder.

VOLEYBOL MAÇINI KAZANMAK

Maç, üç seti alan takım tarafından kazanılır. Setlerde 2-2’lik eşitlik olması halinde netice seti (5’inci) en az 2 sayı farka ulaşmak şartıyla 15 sayı üzerinden oynanır.

MAÇTA HAZIR BULUNMAMA VE EKSİK TAKIM

Eğer bir takım sahaya davet edildikten sonra oynamayı reddederse maçta hazır bulunmadığı ilan edilir ve setleri 25-0, maçı da 3-0’lık sonuçla kaybeder. Geçerli bir sebep göstermeksizin zamanında oyun alanında bulunmayan bir takımın da maçta hazır bulunmadığı ilan edilir ve Kural 6.4.1’deki gibi işlem görür.

Set veya maç için eksik ilan edilen takım, seti veya maçı kaybeder. Rakip takıma seti kazanması için gerekli olan sayılar ya da sayılar ve setler verilir. Eksik takım sayılarını ve setlerini korur.

VOLEYBOLDA UZATMA SETİ KAÇ SAYI ÜZERİNDEN OYNANIR?

Voleybolda üç set kazanan takım maçı kazanmış olur. Bir seti kazanmak için rakip takım ile sayı farkı en az 2 olmalı ve 24'ten daha fazla sayı (25 veya daha fazla) kazanılmış olmalıdır.

Eğer ilk dört set oynanmasına rağmen takımlardan biri 3 set kazanamamış olur ise (her iki takımda 2 set kazanmıştır) 15 sayı ile kazanılan (taybrek seti) son set oynanır ve bu seti kazanan maçı 3-2 kazanmış olur.

Editör: TE Bilisim