Suudi Arabistan, Yemen'deki krizin sona erdirilmesi ve kapsamlı siyasi çözüm için yeni bir barış girişiminde bulundu.

Suud rejiminden gelen barış mesajının ardından İran’dan da yeni bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Yemen'deki çatışmayı sona erdirecek siyasi bir çözüme destek verileceği bildirildi.

El-Cezire'nin haberine göre Dışişleri tarafından yapılan açıklamada “Bu savaşın başlangıcından bu yana İran İslam Cumhuriyeti Yemen krizinin askeri bir çözümü olmadığını vurguladı. İran; işgali sona erdirmek, ekonomik kuşatmayı kaldırmak, siyasi diyaloğu başlatmak ve nihayet Yemenlilerin siyasi geleceğinde herhangi bir dış müdahale olmadan bağımsız bir şekilde geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı olmak amacıyla savaşı sona erdirmeye odaklanarak ülke çapında ateşkes ilan etmiştir.” denildi. 
 
AMERİKA, KATLİAMLARIN SUÇ ORTAĞI!

ABD Başkanı Joe Bıden geçtiğimiz Şubat ayında Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'deki saldırı operasyonlarına Amerikan desteğinin durdurulduğunu açıklasa da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine sattığı silahlarla Yemen savaşını destekliyor. Suudi Arabistan'ın güvenliğine olan bağlılıklarını birkaç defa teyit eden Washıngton için İran Dışişleri Bakanlığı şöyle söyledi: “Suudilere hizmet eden bazı ülkelerin askeri uzmanları, Yemen ulusuna karşı işlenen suçların ve katliamları suç ortağıdır.”

KITLIKTAN İNSANLAR ÖLDÜ

Suudi Arabistan ve koalisyonun diğer üye devletlerinin Yemen'e yönelik askeri saldırısının yedinci yılı. Suudi Arabistan ve başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bölge müttefikleri, Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümetini yeniden kurmak için Mart 2015'te Husilere karşı bombardıman başlatmıştı. Savaşın başladığı günden bu yana 230 binden fazla insan vefat etti. Savaş, salgın hastalıklara neden olurken Suudi Arabistan'ın başlattığı abluka Yemen'i kıtlığın eşiğine sürükledi. Yemen, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığı yer olarak tanımlanıyor.

Editör: TE Bilisim