Durim Abazi / Özel Haber

İsrail’de önceki gün yapılan seçimden yine kaos çıktı. Çok partili koalisyonlara alışık olunan İsrail’de Başbakan BinyaminNetanyahu’nun başını çektiği sağ blok bu kez hükümet kurmak için gerekli olan 61 sandalyeye ulaşamadı. İsrail televizyonlarında yayınlanan sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud, 30 milletvekili çıkararak seçimde birinci oldu. Netanyahu’nun rakibi Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi ise ikinci olarak 17 milletvekili çıkardı.

RAM tabloyu değiştirdi

Sandık çıkış anketlerinde yüzde 3,25’lik seçim barajının altında kalacağı öngörülen Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi (RAM) 5 milletvekiliyle Meclise girmeyi başardı.İsrail’de son iki yıl içinde yapılan dördüncü erken genel seçimde Likud’a destek vermesine kesin gözüyle bakılan sağ blok 59 sandalyede kaldı. Sandık sonuçları, İsrail’e yeni bir erken seçimin daha yapılacağını ortaya koymuş oldu. Zira Netanyahu karşıtı blokta yer alan partilerin toplam milletvekili sayısı ise 56 oldu.

Araplar iktidar ortağı mı olacak?

Sandıktan 5 milletvekili çıkaran Birleşik Arap Listesi bir anda kilit parti konumuna yükseldi. RAM lideri Mansur Abbas yaptığı açıklamada her iki bloka da eşit mesafede durduğunu, hükümet kurmak isteyenlerle müzakereye açık olduklarını duyurdu. Mansur daha önce yaptığı bir açıklamada, İsrail vatandaşı Arapların ihtiyaçlarını karşılamak için Netanyahu ile çalışmaya açık olduğunu söylemişti. Likud’dan Sağlık Bakan Yardımcısı Yoav Kisch, Kan kamu yayıncısına Abbas’ın “kesinlikle hükümetin bir parçası olmayacağını” söyledi. RAM’ın hükümet kurma noktasındaki pozisyonu Netanyahu’nun partisi Likud’da görüş ayrılıklarını ortaya çıkardı.

Kafalar karışık

Likud’dan Sağlık Bakan Yardımcısı Yoav Kisch, “Abbas, kesinlikle hükümetin bir parçası olmayacak. Sağ partiler 61’i bulamazsa 5’inci seçimlere gidiyoruz” dedi. Yerleşim Birimleri Bakanı Tzachi Hanegbi ise, Mansur Abbas ile ortaklığın potansiyel bir olasılık olduğunu söyledi. İsrail sağının Arap ve Müslüman düşmanlığı göz önüne alındığında Mansur Abbas’ın Netanyahu liderliğinde kurulacak bir blokun içinde yer alması pek mümkün görünmüyor. Diğer yandan, tek ortak özelliği Netanyahu karşıtlığı olan blokun da bir araya gelerek koalisyon hükümeti kurmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim