BAĞKUR prim ödemeleri, PTT şubelerinden, SGK ile anlaşmalı banka şubeleri veya ATM’lerinden, e- devlet sistemi üzerinden veya SGK’nın resmi sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir. Günümüzde 4B olarak bilinen, eski adıyla BAĞKUR ödemeleri, kendi adına sigortasını yatıran iş yeri ortakları veya sahipleri, esnaflar, tarım ve çiftçilik ile uğraşan kimseler ile serbest meslek sahibi olanların emekli olmasını sağlayan ödemelerdir. BAĞKUR ödemesinin tamamlanması ve diğer şartların da yerine getirilmesiyle, primin tamamlanması amaçlanır ve böylelikle emeklilik kapısının yolu açılır.

BAĞKUR Borcu Nasıl Sorgulanır?

BAĞKUR ödeme miktarının ne kadar olduğunu öğrenmek için iki farklı yöntemden yararlanabilirsiniz. Dileyenler, e-devlet sistemi üzerinden, TC kimlik numaraları ve kişisel parolalarını kullanarak borçlarının ne kadar olduğunu öğrenebilir. Borç miktarını öğrenmenin bir diğer yolu ise SGK’ya başvurmaktan geçer. Sosyal Güvenlik Kurumu’na e-devlet veya merkezlerden başvurarak borç miktarını ödeyebilir veya miktarın ne kadar olduğu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bir ödeme planı kurabilirsiniz. BAĞKUR ödemesi borcunuzu öğrenmek için ALO 170 hattını kullanarak telefonunuz ile de bilgi alabilirsiniz.

BAĞKUR Ödemesi Hangi Bankalara Yapılır?

BAĞKUR ödemenizi bankalara yatırma yolunu seçerseniz, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olan bankalardan biri ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, bu bankalara gidip şubelerden yüz yüze biçimde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. SGK ile anlaşması bulunan bankaların listesi şu şekildedir:

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Vakıfbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Denizbank
  • Yapı Kredi
  • Garanti Bankası
  • Kuveyt Türk

Belirtilen bankalara, TC kimlik numaranız ile birlikte başvuruda bulunarak BAĞKUR ödemesi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

BAĞKUR Ödemesi İnternet Bankacılığı İle Nasıl Yapılır?

Ödemelerinizi internet üzerinden gerçekleştirmek için, SGK ile anlaşması bulunan belirtilen bankalardan birinin internet bankacılığı sistemini kullanıyor olmanız gereklidir. Bilgisayarınız veya cep telefonunuz aracılığıyla kullandığınız online bankacılık uygulamalarından hem size uygun olanını, hem de SGK ile anlaşmalı olması gerekliliğini karşılayanları tercih etmeniz gereklidir. TC kimlik numaranız ve şifreniz ile bu sistemlerden birine girdikten sonra ödemeler menüsünü açmanız ve SGK BAĞKUR veya prim borcu başlıklarını bulduktan sonra ödemenizi yapmanız gereklidir. Bu yöntemi kullanarak borç ödemenizi evden çıkmadan veya şubeye gitmek zorunda kalmadan tamamlayabilirsiniz.

BAĞKUR Ödemesi PTT’den Nasıl Yapılır?

Bağkur primlerini yatırırken tercih edebileceğiniz bir başka kurum ise PTT’dir. Size en yakında bulunan PTT şubesine, TC kimlik kartınız veya nüfus cüzdanınız ile giderek SGK BAĞKUR ödemelerinizi bu şubeden gerçekleştirebilirsiniz. PTT şubelerine giderek başkasının BAĞKUR ödemesini yapmanız mümkün değildir. Ödemelerin tamamını, ödemeyi yapacak kişinin şahsen orada bulunması şartıyla gerçekleştirebilirsiniz.

BAĞKUR Ödemesi e-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

İnternetten, e-Devlet sistemi ile ödeme yapma yolunu da tercih edebilirsiniz. TC kimlik numaranız ve şifreniz ile dilerseniz direkt olarak e-Devlet sitesine giriş yapabilir, dilerseniz de telefonunuzda veya bilgisayarınızda kullandığınız internet bankacılığı sistemlerini kullanarak e-Devlet sistemine geçiş yapabilirsiniz. Buradan BAĞKUR ödemesi kelimelerini aratarak veya SGK başlığının altında bulunan seçenekler arasından uygun olanı bularak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ödeme işlemini banka kartınızı kullanarak tamamlamanız da mümkündür.

BAĞKUR Ödemesi Ne Kadar?

BAĞKUR prim ödemeleri en düşük halinde, 868,18 TL’dir. BAĞKUR ödemesini taksitlerini aksatmadan ve düzenli olarak ödeyenlerin emeklilik hakkına kavuşmak için yatırdıkları miktar aylık 1.015 TL olarak hesaplanabilir. Çiftçilik ve tarımla uğraşanların, iş yeri sahibi veya ortakların veya serbest meslek sahibi olanların ödeme yaparken aylık kazançlarının %32’si oranında ödeme yapma şansları da bulunur. İsteğe bağlı sigorta kapması olarak adlandırılan bu ödeme şeklinde, aylık ortalama 941,76 TL olarak hesaplanır.

Editör: TE Bilisim