Bios güncellemesi yapılırken, önce hangi ana anakart modeline sahipsiniz o öğrenilmelidir. Daha sonra hangi anakart modeline sahipseniz o markanın üretici firmasının internet sitesinden güncel bios dosyası indirilerek güncelleme işlemi yapılır.

  • İnternet sitesi üzerinden son sürüm bios dosyası indirilir. Masaüstüne alınarak rar dosyası içerinden çıkarılır.
  • Boş bir USB’nin içine bios dosyası atılır.
  • Daha sonra anakartın bios dosyasına giriş yapmak için bilgisayar yeniden başlatılır. Bilgisayar yeniden başlatılırken belli aralıklarla “delete” tuşuna basılır. Böylece anakart bios dosyası açılmış olacaktır.
  • Açılan ekranda “tool” sekmesine girilir. Burada anakart takılan USB’yi otomatik olarak görür. USB dosyasını açarak güncel dosya seçilir ve “update” yazan yere tıklanır ve güncelleme işlemi başlar.
  • Güncelleme işlemi dolduktan sonra bilgisayarın yeniden başlatılması gerekir. Zaten uygulama otomatik olarak yeniden başlatacaktır.
  • Yeniden başlatılan bilgisayarın bios güncelleme işlemi tamamlanmış olur.

Bios Güncellemesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Bios güncellemesi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Güncelleme işlemi daha önce hiç yapılmadıysa en son olan güncelleme yapılamayacaktır. Önce en eski güncelleme işleminden başlayarak adım adım en son sürüm güncellemeye kadar güncellemeler yapılmalıdır.
  • Her anakartın talimatları farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden üretici firmanın sayfasındaki talimatlara uyarak güncelleme işlemi yapılmalıdır.
  • Güncelleme, yükleme aşamasında herhangi bir nedenden dolayı yarıda kesilirse anakart zarar görebilir. Hata servise göndermek zorunda bile kalınabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için güncelleme işlemi yapılırken bilgisayar güç kaynağına (laptop ise şarj cihazına) bağlı olmalıdır.
  • Bu işlemlere dikkat edilmediği müddetçe güncelleme işlemi yapılamaz ve anakartta sorunlar oluşabilir.

Bios Güncellemesi Ne Kadar Sürer?

Bios güncelleme işlemi, çok kısa bir sürede olmaktadır. Maksimum 5 dakikada güncelleme işleminiz tamamlanmış olur.

Güncelleme işleminin yarıda kesildiği durumlarda bu süre uzayabilir. 1 ya da 2 saate çıkabilmektedir.

Bios Güncellemesi Neden Gereklidir?

Bios güncellemesi yapmanın nedeni, bilgisayar sisteminin donanım ile beraber sağlıklı ve daha performanslı çalışabilmesi içindir. Donanımların birbirleriyle hem uyumlu çalışabilmesi hem de yeni donanım desteklerinin anakarta yüklenmesi için de yeni güncel bios güncellemesi yapılması önemlidir. Bilgisayarın çalışma hızı da bu güncelleme ile artacaktır.

 

Bios Ayarları Nasıl Yapılır?

Bios ayarlarının yapılmaması her üretici firma için farklıdır. Genelde eski sürümdeki ayarlarında olsa da bazen değişiklikler de gözükmektedir. Bunları değiştirmek için F2, F10 ve Del tuşları kullanılmaktadır.

·        Bilgisayardan ayarlar menüsü açılır.

·        Güncelleme ve güvenlik sekmesine girilir.

·        Burada kurtarma kısmına tıklanır.

·        Gelişmiş seçeneklere gelip yeniden başlat kısmına basılır.

·        Daha sonra karşımıza mavi bir ekran çıkacaktır. Burada üç seçenek bulunmaktadır. Devam, Sorun Gider ve bilgisayarı kapat seçeneğidir.

·        Bunlardan sorun gider olan seçeneğe tıklanır. Burada da karşımıza iki seçenek çıkmaktadır. Bilgisayarı Resetle ve Gelişmiş Seçenekler seçeneğidir. Bunlardan gelişmiş seçenekler seçilir.

·        Bu seferde karşımıza çıkan altı seçenekten UEFI Yazılım Ayarları seçeneği seçilir. İlerleyen sayfada yeniden başlat seçeneği çıkacaktır.

·        Yeniden başlata basılır ve Bios yapılandırma sayfası açılır.

·        Bu sayfadan Bios ayarlarınızı istediğiniz gibi yapabilme imkânınız bulunmaktadır.

·         İstediğiniz ayarları yaptığınız zaman bilgisayarı yeniden başlatarak yeni Bios ayarlarıyla bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.

Eski Bios Sürümüne Geri Dönülebilir Mi?

Eski bios sürümüne geri dönmek mümkündür. Fakat her bilgisayar ve anakart üreticisi bios güncellemesi yaptıktan sonra bu imkânı tanımamaktadır. Çünkü sistem her zaman için bir üst sürüme hazırlanmaktadır. Yani yalnızca güncelleme yükseltme imkânı sunar. Ama dediğimiz gibi her üretici firma farklılık göstermektedir. O yüzden üretici firmaya sorulması önerilir.

 

Editör: TE Bilisim