Haram aylarda yapılan savaşlara ne ad verilir? Haram aylarda hangi savaşlar yapılmıştır? Soruları vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Cahiliye dönemlerinde sıkça yapılan savaşlar tarihi kitaplarda yer alınca vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Arap kabileleri arasında ve çevre şehirler arasında cereyan eden bu savaşların hangi savaşlar olduğu da ayrı bir merak konusu oldu. Peki, Haram aylarda yapılan savaşlara ne ad verilir? Haram aylarda hangi savaşlar yapılmıştır?

HARAM AYLARDA YAPILAN SAVAŞLARA NE AD VERİLİR?

Ficar Savaşları, aslında adını haram aylarda yapılması sebebi ile "facirane" sözcüğünden almıştır. Bu savaşlar Arap kabileleri arasında düzenlenmiş ve bir yerden sonra kan davasına dönüşmüştür. Bu savaşların hepsi haram aylarda başlamamış ancak haram aylarda da kan dökülmeye devam ettiği için yine de Ficar Savaşları arasında yerlerini almıştır.

Cahiliye Dönemi sürecinde yaşanan Ficar Savaşları, tamamıyla barış ortamı olması gereken ve bütün kabilelerin bu barış ortamına uyması gerektiği Haram Aylar içerisinde yapılmıştır.

  • Haram aylar, Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharrem aylarıdır.

HARAM AYLARDA HANGİ SAVAŞLAR YAPILMIŞTIR?

Bazı tarihçiler, Ficar Savaşları'nın yapıldığı dönemlerde Hire Krallığı'nın hızlı bir şekilde çöküşe sürüklendiğini; buna karşılık olarak ise Mekke şehrinin hızla nüfuz kazandığını düşünmektedirler. Bu nedenle savaşa sebep olan nedenlerin Hire, Taif – Yemen kervan yolunun kontrol altına alınma isteği olduğunu öne sürmektedirler.

Bazı tarihçiler ise bu savaşların sadece kan davasının neden olduğu intikam savaşları olduğunu düşünmektedir.

  1. Birinci Ficar Muharebesi, Kinane ve Hevazin kabileleri arasında yaşanmıştır. Tamamıyla güç mücadelesi olarak ortaya çıkan ilk Ficar Muharebesi, çarpışmalar şiddetlenmeden sona ermiştir.
  2. İkinci Ficar Muharebesi ise; Kinane kabilesinden bir grup gencin panayırda bir kadına saldırması ile başlamıştır.
  3. Yine Kinane ve Hevazin kabileleri arasında ortaya çıkan Üçüncü Ficar Muharebesi'nin nedeni ise borç davası olarak bilinmektedir.
  4. Dördüncü Ficar Muharebesi, Ficar Savaşları arasında en uzun süren ve en önemli olandır. En şiddetli Ficar Savaşı olarak bilinir. Bu savaş aslında müttefik olan Kureyş – Kinane ve Kays Aylan kabileleri arasında ortaya çıkmıştır. Bir cinayet sonucu başlayan savaş, daha sonrasında intikam içinde perçinleşmiş ve bir kan davasına dönüşmüştür. Savaşın ilk başında Kays Aylan üstün durumda olmasına rağmen, savaşın sonlarına doğru her şey tersine dönmüş ve Kureyş ile müttefikleri Kinane kabileleri savaşın galibi olmuştur.
Editör: TE Bilisim