Ev satışını gerçekleştirebilmek için öncelikle gerekli evrakları hazırlayıp ilgili tapu müdürlüğüne satıcının ya da vekil olarak seçilen kişinin evraklarla birlikte ön başvuru işlemi yapması gerekir. Gerekli incelemeden sonra eğer evraklarda eksiklik ya da yanlışlık yok ise başvuru onaylanır ve cep telefonuna gelecek olan onay mesajından sonra ev satış işlemi için randevu alınır. Randevu alımından sonra tapu harcı yatırılır ve harcın yatırıldığını gösteren makbuz alınır. Makbuz randevu esnasında mutlaka bulundurulmalıdır. Randevu vakti geldiğinde her iki tarafında şahsen ya da seçilen vekillerin satış işleminin gerçekleşeceği tapu müdürlüğünde bulunması gereklidir.

Tapu müdürlüğünde gerekli işlemler yapılarak ev satış işlemi gerçekleşmiş olur.

Tapu İşlemi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tapu işlemi için gerekli belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir bu belgeler;

  • Tapunun aslı veya fotokopisi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik kartı ve fotokopisi
  • Bağlı olduğu belediyeden alınmış vergi borcu yoktur yazısı
  • Bağlı olduğu belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge
  • Eğer satış seçilen vekil aracılığıyla yapılıyorsa noter tarafından onaylanmış vekaletname
  • Zorunlu deprem sigortası poliçesi gerekmektedir.

Eğer bu belgelerde eksiklik ya da yanlışlık bulunuyor ise satış işlemi onaylanmayacaktır. Bu yüzden belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi önemlidir.

Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu harcı hesaplama satın alınan ya da satılan konutun veya dükkânın alış veya sarış fiyatı üzerinden yapılır. %4’lük bir harç tutarıdır. Alıcı ve satıcı %2 oranında harç tutarını bölüşür ortak bir ödeme gerçekleşir. Yani iki taraftan da kesilmektedir.

Tapu Takas Sistemi

Tapu takas sistemi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank’ın iş birliği ile verilen güvenli bir alım satım hizmettir. Tapu takas sistemi ücretli olup kullanabilmek için öncelikle ilgili tapu dairesinden e-ödeme ve makbuz numarası alınması gerekmektedir. E-ödeme ve makbuz numarası alındıktan sonra web sitesi ya da mobil uygulama üzerinden istenilen bilgiler sisteme girilmelidir. Gerekli bilgiler sisteme girildikten sonra alıcı ve satıcı kişinin bilgileri karşılaştırılıp belirlenen satış fiyatı Takasbank adına kayıtlı banka hesabında bloke edilir. Tapu dairesinde tescil işlemi tamamlandıktan sonra Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden alınan bilgiler kullanılarak ücret, bloke edilen hesaptan satıcı kişinin sisteme kayıt ettiği hesaba aktarılır ve ödeme güvenle tamamlanmış olur. Tapu dairesinde tescil işlemi tamamlanamadığı taktirde ücret alıcının hesabına aktarılır.

Bu şekilde de ev satışı gerçekleşmiş olmaktadır.

 

 

 

Web Tapu Sorgulama

Web-Tapu sorgulama işlemi kişilerin alım satım sürecinde başvuru durumlarını, eksik belgeleri, taşınmaz bilgilerini, ipotek belgesini, tapu senedini ve tapu kayıt örneğini Web-Tapu sistemi üzerinden online olarak sorgulanabilmesini ve SMS aracılığı ile bilgi alınabilmesini sağlar. Web-Tapu sistemi sayesinde tapu müdürlüklerine gitmek zorunda olmadan tapu satış başvurusu yapılabilir ve tapu sahibi kendi taşınmazına ait bilgileri görüntüleyebilmesi için bir başkasına yetki verebilir, gerekli belgeler sisteme yüklenebilir, tapu harcı ve döner sermaye bedeli bankaya gitmeye gerek kalmadan internet bankacılığı aracılığı ile ödenebilir. Satış ve ipotek gibi işlemlerde son aşamaya kadar devam edilebilir.

E- devlet şifresi ile de giriş yapılarak kullanılabilen Web-Tapu hizmeti birçok işlemin internet üzerinden gerçekleştirilebilmesini sağlar.

Ev Alırken Güvenli Ödeme Nasıl Yapılır?

Ev satın alırken güvenli ödeme yapmak için tapu dairesi ve bankalardan yapılmalıdır. Böylece her belge resmi bir şekilde onaylanmış ve kayıtlanmış olacaktır. Sahtekarlık ya da paranın verilmemesi durumunda gerekli yasal takip başlatılacak ve karşı tarafın aleyhine sonuçlar ortaya çıkacaktır.

 

 

Editör: TE Bilisim