Süveyş kanalı ne zaman yapıldı? İşte Süveyş kanalının önemi kısaca ile ilgili sorular sıkça araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz haftalarda dev yük gemisinin Süveyş kanalına oturmasıyla dünya ticaretinin aksaması sonucu sosyal medyada ardı arkası gelmeyen polemiklere neden oldu. Kurtarma çalışmalara başlamasıyla geminin ne zaman oradan kalkacağı merak konusu olurken kanalın ticaretteki önemi ve tarihçesi hakkında detayları sizler için haberimizde derledik. İşte detaylar…

SÜVEYŞ KANALI NE ZAMAN YAPILDI?

Marlboro kanalı olarak da tanınan Süveyş kanalı, 17 Kasım 1869 tarihinde tamamlanmıştır. Gemilerin geçiş güzergahını kolaylaştırmak, bununla beraber yaşanacak olan ticaret ve diğer ilişkilerin gelişmesini artırmak adına önemli bir yere de sahiptir. Beşeri bir yapı olan Süveyş kanalı, insan eliyle yaklaşık 10 yıl süren bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır.

Avrupa, Asya ve Afrika gibi üç kıta üzerinde hakimiyet alanı bulunan Süveyş kanalı, deniz ulaşımında kolaylıklar sağlamak adına inşa edilmiştir. Günümüzde Süveyş kanalı üzerinden geçen gemiler için gerek boyut gerek ise yapmış olduğu taşıma işlemi karşılığında belirlenmiş bir ücret tahsili yapılmaktadır.

Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, dünyada bulunan hemen hemen tüm millet ırkının geçiş hakkının bulunduğu kanal, savaş veya barış durumunda ticaret ve savaş gemileri üzerinden de bir sınırlandırılmaya tabi tutulmamıştır.

SÜVEYŞ KANALININ ÖNEMİ KISACA!

Asya ve Afrika’yı birbirine bağlayan Süveyş Kanalı, Mısır ile Önasya arasında bir köprü vazifesi görür. Aynı zamanda önemli bir deniz ticaret yolu olması sebebiyle tarih boyunca değeri hiç azalmamıştır. Bu yüzden birçok askeri ve siyasi olaylara sahne olmuştur.

Günümüzde günlük maliyeti 10 milyar dolar olarak ifade edilmektedir.

Editör: TE Bilisim