Güneş saati yapma için öncelikle saati yapmak istediğiniz mekânı doğru seçmelisiniz. Güneş saati yapımı işlemleri için en çok ihtiyaç duyabileceğiniz şey güneştir. Güneşli düz bir alanı belirleyerek, saat yağacağınız yeri ve zemindeki otları temizleyin. Temizlediğiniz alanı dairesel olacak şekilde temizlemeye özen gösterin. Dairesel olarak temizlediğiniz yerin tam ortasına gelecek şekilde bir çubuk yerleştirin. Çubuğun gölgesi çemberin kenarlarına kadar uzanacak şekilde temizlenerek tam ortasına çubuklar yerleştirilmelidir. Güneş saatlerinde yer alan Gnomon adı verilen çubuk vasıtasıyla saati bulmanız için size yol gösterici bir avantaj sağlayacaktır.

Güneş Saati Yapmak İçin Neler Gerekir?

Güneş saati yapmak için öncelikle kullandığınız bütün malzemelerin evde kolaylıkla bulunabilir nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz. Bir bahçeye sahip olmasanız dahi oturduğunuz yerin güneş alan yerlerinde daha az bir güneş ışınına sahip olsanız dahi güneş saati oluşturabilirsiniz. Evde güneş saati oluşturmak için kullanılan malzemeler şunlardır:

  • Zemin için sert karton
  • Gnomon için pipet ya da kalem 
  • Saatlerin yerini işaretlemek için renkli kalemler ve cetvel gereçleri

Güneş Saati Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş saati yapmak için dikkat etmeniz gereken husus, saat yönünü tespit etmektir. Kuzey-güney ve doğu- batı yönünü doğru hesaplayarak saat yapımına geçmelisiniz. Elinizde bir pusula yoksa güneşin hareket yönünü takip edebilirsiniz. Gnomon gölgesini sabahın ilk şafaklarında takip ederek gölgenin ucunun bulunduğu noktalara odaklanarak, gün boyunca taş ekleyerek gölgeyi takip edin. Hiperbolik bir şekle benzeyen güneş saati ile gün sonuna geldiğinizde doğu-batı yönleri net şekilde belli olacaktır. Doğu ve batı yönünde düz bir çizgi atarak yönlere netlik kazandırabilirsiniz. Çizgileri 90 derecelik açıyla olmak üzere kestiğiniz zaman kuzey  -güney yönlerini daha net bir şekilde tespit etmiş olursunuz. 

Güneş Saati Yapma İşlemi Ne Zaman Tamamlanır?

Güneş saati yapma işlemi öncelikle güneşin tamamen yükselmesinden sonra gerçekleştirilir. Güneş şafak boyunca yükseldikten sonra saat 7’de sopanın genel durumunu analiz edip gölge boyunun düştüğü yeri ve saatini tespit ederek işaretleyin anında not edin. Her saat başı sopaya dönerek kadranı her saat başında güncellemeyi ihmal etmeyin. Kadranı saat başında güncellemek için alarm ayarlayın ya da saatin başına giderek gölgenin yönünü işaretleyerek saati yazmaya devam edin.  Saat yönü değiştikçe gölge boyunda sürekli olarak hareketlilik ve değişimler gözlenecektir. 

Güneş saati yapımı işlemlerini tek bir günde bitirebilir, işlemleri adım adım analiz edebilirsiniz. Gün batımına kadar aynı işlemleri takip ederek her saat geri döndükçe gölgenin denk geldiği yerdeki çakıl taşlarını işaretlemeyi unutmamalısınız. Güneşin etkisi geçinceye kadar güneş saatini tamamlayarak çocuklarınızla keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Güneş parladığı sürece günün saatini söylemek keyifli eğlenceli bir oyuna dönüşecektir. Bu basit icadı kullanarak gününün gölge anını takip ederek günün saatini söyleme kolaylığı yaşayabilirsiniz.

Yukarıda gösterilen aşamaları takip edip evinizde malzemeleri kullanarak güneş saati yapabilir, uzun yıllar önce kullanılan bu yöntemi tercih ederek keyifli anlar geçirebilirsiniz. Eski dönem uygarlıkları için gerekli olan bu saatler günümüzde ailelerin çocuklarıyla birlikte oynadıkları eğlenceli keyifli bir oyuna dönüşmektedir. Güneş saati, kolunuzun yerindeki saatin yerini alamasa da dekoratif malzeme olarak ortama otantik farklı, estetik bir görünüm kazandıracaktır. Güneş saati malzemeleri ile uygulamaları takip ederek ailenizle eğlenceli anlar yaşayabilir, eski dönem zamanı sayacı olan bu aracı günümüzde zamana yolculuk yaparak tasarlayabilirsiniz. Güneş saati yapımı aşamalarını takip ederek evin iç ve dış görünümünü değiştirebilir, tarzı,  duruşu ve nostaljik sunumu ile güneş saatlerini evlerinizde ve bahçelerinizde dekoratif malzeme olarak sergileyebilirsiniz. 

Editör: TE Bilisim