Havuç çorbası; kış aylarında grip ve nezleden koruyan, bağışıklığı güçlendiren lezzetli bir çorba çeşididir. Havuç, cildi temizler, sindirim sistemini güçlendirir ve daha birçok yararı bulunan kök bitkisidir. Havuç çorbası düzenli tüketimi sonrasında içeriğindeki minerallerin insan vücuduna birçok faydası vardır.

Havuç Nedir?

Havuç; Daucus carota olarak bilinen maydanozgiller familyasından, koni biçiminde bir köke sahip iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir. Orta Asya kökenli bir kök sebze olan havuç, Akdeniz ülkelerinde, Afrika’da, Avustralya’da, Yeni Zelanda’da, Amerika’da yaygın olarak yetiştirilir. Türkçe dilinde yörelere göre ismi farklılık gösterir. Bazı yörelerde; gelinparmağı, balkamış, pürçüklü, kızıl ot, yer otu, yere kaçan, yere batan gibi isimlerle adlandırılır. Turuncu, mor, siyah, kırmızı, beyaz, sarı gibi farklı renklerde çeşidi bulunur.

Havuç Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Havuç kullanılarak birçok yemek yapmak mümkün. Salata, kek, kurabiye gibi yiyeceklerin yanında havuçlu çorba da lezzetli yiyecekler arasında yerini alır. Havuç çorbası için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 fincan tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için gerekli malzemeler;

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su

Havuç Çorbası Nasıl Yapılır?

Havuç çorbası yapımı için öncelikle gerekli malzemelerin temini sağlanır. Daha sonra havuç çorbası yapımı için takip edilecek adımlar şunlardır:

·        2 adet havuç iyice yıkandıktan sonra rendelenir.

·        Orta boy tencerede, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile rendelenmiş havuçlar ve 1 diş sarımsak rendesi kavrulmaya bırakılır.

·        İyice kavrulan sarımsaklı havuçların üzerine 6 su bardağı tavuk veya et suyu eklenir. Karışımın yaklaşık 15 dakika kaynaması beklenir. Bu aşamada tavuk veya et suyunuz mevcut değilse, 6 su bardağı su ekleyerek içerisine 1 adet tavuk bulyon koyabilirsiniz.

·        Karışım iyice kaynayıp kıvama geldiği zaman içerisine 1 fincan şehriye eklenir.

·        Çorbanın terbiyesini hazırlamak için yoğurt, yumurta, un derin bir kabın içerisinde köpürene kadar iyice çırpılır.

·        İyice özdeşleşen karışımın içerisine 1 çay bardağı su eklenerek, seyreltilir.

·        Terbiyeli karışımı bir anda havuç çorbasının içerisine eklerseniz, yoğurdunuz kesilip topak topak bir görüntü meydana gelebilir. Bunu engellemek adına terbiyeli karışımın içerisine bir iki kepçe çorba eklenerek yavaş yavaş karıştırılır ve yoğurdun kesilmesi engellenir. Bu aşamada çorbanıza tuz da eklememiş olmanız gerekir. Sıcak su ve tuz yoğurdun kesilmesine neden olacağı için çorbanın tuzunun en son eklenmesinde fayda var.

·        İyice ılıyıp kıvama gelen terbiye, çorba karıştırılırken yavaş yavaş tencereye ilave edilir.

·        Terbiye ile birkaç dakika kaynaması sağlanan çorbaya son adım olarak tuz eklenir. Tuz ile birlikte 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Terbiye eklendikten sonra çorba kıvamında aşırı bir yoğunluk meydana gelirse sıcak su eklenerek kıvamın açılması sağlanabilir.

·        İyice kaynayıp pişen çorba, çıtır ekmekler ile servis edilebilir.

Havuç Çorbasının Yararları Nelerdir?

İçeriğindeki zengin mineral ve vitaminler ile kış aylarında bol bol tüketimi vücuda iyi gelen havuç, çorba yapılarak da tüketimi sağlanır. Havuç çorbasının faydaları şunlardır:

·        İçerisinde A, B, C, D, E vitaminlerinin yanı sıra karoten, şeker ve fosfor bulunur.

·        Karaciğer fonksiyonlarına iyi gelir. Karaciğer enzimini kolaylaştırır.

·        Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.

·        Sindirim sistemini kuvvetlendirir.

·        Cildi temizler, güçlendirir.

·        İçeriğinde bulunan potasyum ve posa ile kolesterol ve hipertansiyonu dengeleyici etkisi bulunur.

·        A vitamini ile göz sağlığına iyi gelerek görme gücünü arttırır.

·        Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.

·        Havuç içeriğinde beta karoten barındırır. Bu güçlü bir antioksidandır ve hücre dejenerasyonunu önleyerek yaşlanmayı geciktirir.

·        Havuç içeriğinde bol miktarda E vitamini barındırır. Bu da kansere karşı önleyici bir faktördür.

·        Yaşlılık belirtisi eklem ağrılarına iyi gelir.

Düzenli olarak havuç çorbası tüketiminde sağlıklı ve kışa hazırlıklı bir vücuda sahip olmak mümkün. Havuç çorbasını kış aylarında tüketirken içerisine az miktarda zencefil rendelemek ekstra tat ve vitamin katar.

 

 

 

Editör: TE Bilisim