İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Anadolu Engelliler Birliği Derneği Başkanı Burhan Gümrükçü, engelli memur atamalarının EKPSS yönetmeliğine dayandığını, tek bir sınav içerdiğini ve iki yılda bir yenilendiğini söyledi. Gümrükçü, “Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılan yerleştirmelerde bazı kadrolara yapılacak atamaların başvuru şartlarının engelliler için insan hakları eşitlik ilkesine uygun olmadığı görülmüştür. Bu durum adaylar arasında adil olmayan haksız rekabete neden olmuştur” dedi. Gümrükçü, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam hatip, müezzin kayyım, Kuran-ı kerim öğreticisi kadrolarında istihdam edeceği engellilerden lisans, ön lisans veya imam hatip lisesi mezunu olmasını bunlardan lisans mezunu dışında olanlara hafızlık şartı konulduğunu söyledi.

“ÖLÇÜ HAFIZLIK OLMAMALI”

İmam hatip, müezzin-kayım ve Kur’an kursu öğreticiliği gibi kadrolar alan bilgisine sahip olunması gereken nitelikli kadroların olduğunu, söz konusu kadrolarda görev alacaklar engellide olsalar hem fiziki hem de bilgi bakımından yeterli olması gerektiğinin altını çizen Gümrükçü, “Ancak bunun ölçüsü engellilerde hafızlık şartına bağlanmamalıdır, zira hafız olmayıp söz konusu kadrolarda görev yapacak ilim ve bilgiye sahip engellinin de olacağı düşünülmelidir. Bu açıdan da yapılan uygulama adil olmadığından mağduriyet oluşturmaktadır” açıklamasında bulundu. Gümrükçü, “Böyle bir uygulama adil olmamakla beraber engellilerin kendi içinde de haksızlığa ve dolaylı olsa da ayrımcılığa yol açmaktadır” ifadesini kullandı.

SORUNA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Gümrükçü, sorunun giderilmesi için EKPSS yönetmeliğinin 15. maddesinin 2. fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Gümrükçü, “Gereği olmadan hizmetli/memur kadrosuna yapılacak yerleştirme tercihinde nitelik aranması anlamsızlığını da ortadan kaldırarak imam hatip lisesi, ilahiyat ön lisans mezunlarının dışında diğer eğitim kurumlarından mezun olanların tercih yapabilmesinin önünü açacaktır” diyerek çözüm önerisinde bulundu.

Editör: TE Bilisim