Şeftali marmelatı yapımında toz şeker, doğal şeftali meyvesi ve limon suyu kullanılır. Şeftali marmeladında kullanılan şeftalilerin canlı ve tatlı olması tavsiye edilir. İki büyük boy kavanoz için kullanılması gereken malzeme miktarları şunlardır:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 kilogram şeftali
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

ŞEFTALİ MARMELATI NASIL PİŞİRİLİR?

Şeftali marmelatının yapılış aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle şeftaliler çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
  • Yıkanan şeftalilerin kabukları soyulur ve şeftalinin çekirdekleri çıkarılır.
  • Ardından şeftaliler doğranır.
  • Doğranan şeftaliler şeker ile beraber bir tencereye alınır.
  • Orta ateşte bir tencere içerisinde ara ara karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada eğer üzerinde bir köpük oluşursa bu köpük bir tahta kaşık yardımı ile üzerinden alınır.
  • Ortalama 1 saat pişen şeftali marmelatı el blendırı ile güzelce parçalanır.
  • Ardından 30 dakika boyunca kısık ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada marmelat kıvamı alındığı görülebilir.
  • En son olarak limon suyu sıkılır ve ocaktan alınır.
  • Ocaktan alınan şeftali marmelatı kavanozlara doldurulur.

ŞEFTALİ MARMELATI PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Şeftali marmelatı püf noktalarından en önemli olanı marmelat için kullanılacak olan şeftalilerin renklerinin ve tatlarının güzel olmasıdır. Şeftali marmelatı yapılırken özellikle olgun ve yumuşak şeftalilerin seçilmesi daha uygun olur. Şeftaliler çok tatlı ise marmelatın şeker dengesi düşürülebilir. Şeftalilerin renklerine göre marmelatın rengi açık veya koyu olabilir. Şeftali marmelatında genellikle sarıya yakın renkler daha güzel bir görünüşe sahiptir. Olgun şeftalilerin çok fazla kaynatılmaması gerekir. Aksi takdirde marmeladın rengi bozulabilir. Ayrıca olgun şeftalilerin kullanıldığı şeftali marmelatlarında daha az şeker kullanılır, marmelat tüm şeker ihtiyacını meyvenin kendi şekerinden elde eder. Bazı şeftalilerden yapılan marmelatlar koyu renge sahip olabiliyor. Şeftali marmeladı yapan kişilerin el blendırı yok ise bir kevgir yardımı ile şeftaliler parçalanabilir. Fakat bu aşamada şeftalilerin biraz soğumasının beklenmesi gerekir. Şeftali marmeladının renginin güzel olabilmesi için şeftali çekirdeklerinin de pişme aşamasında tencereye koyulması gerekir. Şeftali marmelatı için şeftalilerin kabuklarının soyulması gereklidir. Bu aşamada şeftalilerin kabuklarının daha kolay soyulabilmesi için kaynar suya hızlıca batırılıp çıkarılması gerekir.

ŞEFTALİ MARMELATININ UZUN SÜRE SAKLANMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR NELERDİR?

Şeftali marmeladının uzun süre saklanabilmesi için tencereden daha sıcakken kavanoza alınması gerekir. Kavanoz kapakları ise daha şeftali marmeladı sıcakken sıkı bir şekilde kapatılması gerekir. Sıkıca kapatılan kavanozlar bir beze sarılarak ve kavanozlar ters çevrilerek soğumaya bırakılmalıdır. Şeftali marmeladı kavanozu serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Şeftali marmelatının kısa sürede tüketilecek olanları ağzı açık kalabilse de kısa sürede tüketilmeyecek olanların kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır.

ŞEFTALİ MARMELATI KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Şeftali marmeladı kullanımı en çok kahvaltı sofralarında görülür. Kahvaltı sofralarında özellikle tereyağı sürülü kızarmış ekmek ile tüketilir. Normal bir reçele göre daha yoğun bir kıvamı olan şeftali marmelatı birçok insanın damak tadına uyum sağlar. Bu marmelatın diğer bir kullanım alanında kurabiyelere yapılan iç malzeme dolgusudur. Turtalarda, keklerde, tartlarda, pastalarda ve sütlü tatlılarda meyve aroması seven kişilerin bolca tercih ettiği bir üründür.

ŞEFTALİ MARMELATI YAPILIRKEN ŞEKER MİKTARI NASIL ETKİLER?

Şeftali marmeladındaki şeker oranı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Aynı zamanda şeftalinin tatlılık oranı da marmelat yapılırken dikkate alınmalıdır. Pekmez veya bal gibi sağlıklı tatların kullanılmasıyla marmelat daha sağlıklı bir hale getirilebilir. Şeker ihtiyacı rafine şekerden alınmamış olur. Şeftali marmelatının şeker miktarı kişilerin isteklerine göre artırılıp azaltılabilir.

Editör: TE Bilisim