Amerika Savunma Bakanlığı Tehdit Yönetim ve Analiz Merkezi ''aşırılıkçı gruplarla'' ilgili 17 sayfalık bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda “Aşırı sağ ve sol, İslamcı veya diğer ideolojilerin farkında olun.” ifadesine yer verildi. Ayrıca Savunma Bakanlığında aşırılık yanlısı gruplara mensup üyelerin olduğu belirtildi. Özellikle 6 Ocak'ta  kongre binasına düzenlenen saldırıda tutuklanan onlarca eski askerden sonra Pentagon, ordu içinde gizlenen aşırılık yanlılarını deşifre etmeye çalışıyor.

Yayınlanan raporda aşırılıkçı gruplar üç bölüme ayrılarak Patrıot, anarşist ve ırkçı ideolojiye savunanlar olarak sınıflandırılırdı. Rapora göre kendilerini milliyetçi olarak lanse eden gruplar anayasal sınırları aşmış durumda. Hükümetin vergilendirme ve yönetme yetkisini reddettiğine inandığı bilgisine değinen Pentagon’un raporunda aşırıcı grupların, yasalara uymak zorunda olmadıkları ve bazı durumlarda hükümeti şiddete başvurarak devirme eğiliminde olduğu belirtiliyor. 

''ORDUDAKİ SAYILARI BİLİNMİYOR''

Raporda bir diğer dikkat çekilen detay ise aşırıcı gruplara mensup kişilerin orduya alındığında kendilerini açığa vermediği ve diğer üyeler ile birlikte gizlice örgütlendiği ve bunun yanı sıra sayılarının belli olmadığı ifade ediliyor.

Amerika Üniversitesi Güvenlik, İnovasyon ve Yeni Teknoloji Merkezi Direktörü Audrey Kurth Cronin konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Aşırılıkçı grupların ordudaki sayılarını gerçekten kimse bilmiyor. Problemin kapsamını belirlemeden ciddi bir plan yapılması pek akıllıca olmaz.” dedi. 

Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin, tüm birimlere 60 gün içinde aşırılık tehdidini ele alarak rapor hazırlama emrini verdi. Austin konunun ciddiyetini şu sözlerle vurguladı: 

''Kendimizi ve halkımızı bu soruna karşı daha iyi eğitmek ve aşırılık yanlısı ordu üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için sürdürülebilir yollar geliştirmeliyiz. Ortak bir çaba olmadan Amerika'yı aşırıcılardan korumak güç.”

EĞİTİM VERİLECEK

Ayrıca bakanlık, komutanlara ''Savunma Bakanlığında Aşırılık'' adında ordunun içinde aşırılık yanlısı faaliyetlerde bulunmaktan veya radikal gruplarla komplo kurmaktan yargılanan birkaç vaka üzerinden bir eğitim materyali hazırladı. Polıtıco sitesinde yer alan habere göre sivil çalışanlara da gönderilen eğitim materyallerinin bir ay içerisinde tamamlanması gerektiğini söyleyen DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) sözcüsü Jared Adams, çalışanlar eğitimi sindirmeli ve ardından hazırladığımız testlerde soruları yanıtlamalıdır'' dedi.

Pentagon Sözcüsü Jamal Brown, ise askeri birimlere aşırılık yanlısı kişi veya gruplarla mücadelede geniş yetki verildiğini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim