İşitme testi yapılırken, hasta sessiz bir oda ya da ses yalıtımlı bir odaya alınır. Yalıtımlı odaya alınan hastaya bir kulaklık takılarak belli şiddetlerde sesler dinletilir. Aynı zamanda hastaya bir butonda verilir. Bununla duyduğu en yüksek seste ve en alçak seste butona basması istenir. Ses düzeyleri yüksek aza doğru indirilmektedir. Burada yapılan şey hastanın en son ne kadar kısık sesi duyabileceğini tespit etmektir. Dinletilen sesler kemik ve hava iletiminin birlikte değerlendirmesiyle hastanın işitme düzeyinin normal olup olmadığına bakılır. Yetişkinlerde bu şekilde işitme testi yapılırken 2-3 yaşındaki çocuklarda bu şekilde yapılamamaktadır.

Küçük çocuklarda yapılan testte kulaklık kullanılmamaktadır. Çocuklar, ses yalıtımlı odaya alınarak odada bulunan oyuncaklarla oynaması istenir. Çocuk oyuncaklarla oynarken odada bulunan hoparlörden, aynı yetişkinlerde olduğu gibi belli şiddetlerde sesler verilir. Çocuğun verilen seslere tepki verip vermemesiyle işitme düzeyi ölçülmeye çalışır.

Yapılan bu teste odyometri testi denmektedir. Odyometri en sağlıklı ve sık kullanılan işitme testidir.

İşitme Testi Çeşitleri Nelerdir?

Odyometri testinin yetersiz kaldığı durumlarda farklı testlere başvurulmaktadır. İşitme testi türleri şunlardır:

  • Konuşma Odyometrisi: Söylenenleri duyma ve anlama testidir. Kulaklıktan ses yerine kelimeler söylenir ve hastanın kelimeleri tekrar etmesi istenir. Kelimelerden kaç tanesini doğru söylediğine bakılarak anlama eşiği tespit edilir.
  • Timpanometri: Hastanın ses yalıtımlı odada işitmesi ölçüldükten sonra hastanın kulağına bir prob yerleştirilir. Kulağa yerleştirilen probdan ses verilir ve orta kulak basıncı ölçülür. Bununla kulak zarının sağlıklı olup olmağı tespit edilir. Bu işitme testi  orta kulak hakkında bilgi verir.
  • ABR Testi: Odyometri ve Timpanometri testinden emin olunamadığı zaman yapılır. Ya da birkaç aylık çocuklarda yapılır. Hastanın yüzüne elektrotlar yerleştirilir ve kulağına ses verilir. Bu şekilde işitme sinir aktivitesi ölçülür. Dalgalar elde edilmeye çalışılır. Eğer ses verilirken dalgalar oluşuyorsa işitmede problem yok demektir. Oluşmuyorsa duyma kaybı olduğu görülür.
  • Akustik Refleks Ölçümü: Timpanometri ile yapılan testtir. Kulak içine prob yerleştirerek yüksek şiddette ses verilir. Verilen reflekslere göre ölçüm belirlenir.
  • Beyin Sapı Odyometrisi: hastanın uyku halindeyken yapıldığı testtir. Elektriksel dalgalar yoluyla iç kulaktan beyin sapına giden seslerin iletimini ölçer.

İşitme Testi Nerede Yapılır?

İşitme testi yaptırmak için yaşadığınız yerdeki en yakın hastaneye ya da işitme merkezi kliniğine giderek yaptırabilirsiniz.

İşitme sorunu yaşayan kişilerin önce mutlaka kulak burun boğaza görünmeleri gerekir. Doktor işitmede sorun olabileceğini tespit ederse işitme testi için odyoloji bölümüne yönlendir. Burada testler yapıldıktan sonra kulak burun boğaz doktoru ile sonuçlar değerlendirilir, gerek duyarsa tedaviye başlanır.

İşitme Testi Ne Kadar Sürer?

İşitme testi süresi uzun bir süre olmamakla birlikte yaklaşık olarak 20-30 dk. arasında değişiklik göstermektedir.

İşitme Testi Dereceleri Nelerdir?

İşitme testi sonucunda ortaya çıkan işitme kaybı dereceleri şu şekildedir:

  • 0-20 dB HL: Normal işitme düzeyi, her sesin duyulması.
  • 26-40 dB HL: Çok hafif işitme kaybı, gürültü yerlerde kısık konuşulanların duyulmaması. İsteğe bağlı işitme cihazı kullanılır.
  • 41-55 dB HL Hafif işitme kaybı, sessiz yerlerde kısık sesle konuşulanların duyulmaması. İşitme cihazı takılmalıdır.
  • 56-70 dB HL: Orta işitme kaybı, ortam fark etmeksizin yüksek sesle konuşulanların duyulması.
  • 71-90 dB HL: İleri işitme kaybı, konuşma düzeyi kısık ya da yüksek olsa da duyulmaması.
  • dB HL > 91: Çok ileri düzey işitme kaybı, sesin sadece titreşim olarak algılandığı düzeydir. İşitsel implant ya da işitme cihazı devamlı bir şekilde kullanılmalıdır.
Editör: TE Bilisim