Kavram haritası yapılması işlemleri için eskiden kullanılan karton ve A 4 kâğıdı yerine şimdi internet teknolojinin gelişmesiyle Web 2.0 araçları kullanılır. İnternet vasıtasıyla dijital tasarım kalitesi yüksek birçok site aracılığıyla kavram haritası oluşturulmaktadır. Kavram haritalarını bilgisayarınıza indirerek çıktı alabilir, öğrenme sürecinin daha hızlı ve kolay hale getirebilirsiniz. Özellikle sistem üzerinde yer alan Mindmup, Bubbl. Us ve Mindmeister araçlarını tercih ederek kavram haritaları oluşturabilir,   kavramları sistemli ve daha kolay anlaşılabilir olmasını sağlayabilirsiniz. Kavra haritası oluşturma alanlarını tercih ederek Google üzerinden yeni görseller keşfederek en son üretilen en yeni ve kullanışlı grafik ve kavram harita tasarımlarını analiz edebilirsiniz. Milyonarca görsel içinden size hitap eden grafik ve kavram haritası yapma işlemini kullanarak, şema, infografik, logo, sosyal medya ve resim uygulamalarını yeniden tasarlayacağınız Canva uygulamasını indirebilirsiniz.

Mac PC’den Word’den Nasıl Bir kavaram Haritası Yapılır?

Mac PC’den Word’den kavram haritası hazırlama işlemi için öncelikle PC  ‘nideki ünlü kelime işlemciyi başlatarak menüden getirilen geometrik şekil ve konektörleri kullanmanız gerekir. Mac ve PC’den Word vasıtasıyla kavram oluşturma işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:

  • Öncelikle Word başlatılarak formlara girerek daire, kare ve dikdörtgen sekmelerinden birini tıklayabilirsiniz.
  • Merkezi düğümü oluşturmak için isteğiniz geometrik şekli seçerek kâğıda çizin. Örneğin kare şeklini Word üzerinde kâğıda çizerek basılı tutup sol fare menüsüne basarak çizimi yapmak için sürekli hareket ettirin. İstediğiniz şekli yaparak işlemi bitirdiğinizde fareden elinizi çekerek çizim hareketlerini bırakın.
  • Merkezi düğüm işlemlerinden sonra düğüme metin eklemek için sayfadaki formda sağa tıklayarak ögeyi seçin. Seçili ögeye metin ekleyebilir, bağlam menüsünden tercih ettiğinizi kelime ve kelime gurubunu yazabilirsiniz. Sekme araçlarını tercih ederek, metin biçimlendirme araçlarını kullanarak ta bağlam menüsü işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Harita üzerinde orta düğüm işlemini yaptıktan sonra, diğer düğümlere bağlanmanız gerekir. Konektörler ekleyip karta basarak formlar kategorisindeki lk-konektörleri seçebilirsiniz.  Merkezi düğümü ikincil cihazlara bağlamak için önceki satırlara göz atarak düğümlerin görüntüsünü değiştirebilirsiniz.

Word’da Yapılan Kavram Haritalılarının Nasıl Hazırlanır?

Word’da yapılan kavram haritalarını hazırlama işlemi için Word’da yer alan formalarında bir tanesini seçerek yeni düğüm tasarlayarak programda yer alan konektörleri ve çizgileri kullanarak metne bağlayabilirsiniz. Kavram haritası yapmak için;

  • Düğümlere metin bağlayarak sağ tıklama tuşuna basarak öğeyi seçin ve metin ekle sekmesinden istediğiniz kelime öbeğini metne ekleyin.
  • Kavram haritalarını sadece yazılarını değil görüntüsünü de değiştirebilirsiniz. Form biçim için en üstte yer alan araç çubuğunda yer alan mevcut şeklin rengini ve görünümünü değiştirebilirsiniz.
  • Kavram haritasını tercihinize göre şablon olarak kaydedebilir, kendi kavram planlamanıza göre yeni belgeler oluşturabilir sistemi yeniden kurabilirsiniz.
  • Kelime şablonu  (*.dotx) açılır menüsüne gelerek Mac kullanıcısıysanız ögeyi seçme sekmesinden şablon olarak kaydet ve menü kaydet seçeneğini tıklayabilirsiniz.

Cep Telefonu ve Tabletten Kavram Haritası Nasıl Yapılır?

Cep telefonu ve tabletten  kavram haritası yapma işlemi için android, İOS, Windows 10 Mobil ‘den  Word uygulamasını kullanabilirsiniz. Word’e giriş yaptıktan sonra yeni bir kavram haritası oluşturmak için dosyayı cihaz hafızasından ve dosya hizmetinden seçerek bulut depolama hizmetini kullanın. Mevcut belgeyi değiştirerek sıfırdan oluşturmak için Word geometrik şekillerini kullanarak elle kavram haritasını çizebilirsiniz. Kavram haritası yapma işlemi için makas, kare ve hatları görüntüleyerek kareleri yeniden boyutlandırmak için konektörlere yerleştirin. Tabletten ses seçeneği,  yazı ve video içeriklerini kullanarak cep telefonu ve tabletten kolayca kavram haritası oluşturabilirsiniz. Özellikle parmaklarınızı kullanarak dizayn sekmesinden istediğiniz kare, dikdörtgen ve yazı stiline şablonları ekleyebilirsiniz.  

 

Editör: TE Bilisim