Soğuk sıkım zeytinyağı yapımı zeytin hasadı ile başlar. Zeytin hasadı işlemi ya elle toplanır ya da silkme yöntemi ile toplanır. Zeytin hasadı işleminden sonra endüstriyel bir takım uygulamalar yapılır. Soğuk sıkım zeytinyağı, erken zeytin hasat döneminde zeytinler toplanır ve aynı gün içinde taş değirmenler yardımı ile zeytin çekirdekleri ile öğütülerek üretilmiş olur. Soğuk sıkım zeytinyağı bir bitkisel yağ çeşidi olduğundan insan sağlığına çok faydalıdır. Soğuk sıkım zeytinyağı yapımında zeytinlerin içeriğindeki vitamin ve mineraller korunur.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI NASIL ÜRETİLİR?

Soğuk sıkım zeytinyağı üretimi zeytinlerin ekim ayı ve kasım ayında erken hasat dönemlerinde toplanıp soğuk sıkım yöntemi ile 27 derece sıcaklığa sahip suda ezilmesi ile elde edilir. Soğuk sıkım yönteminde kullanılan su sıcaklığı 27 derecedir. Zeytinyağının elde edilmesinde zeytinlerin fazla sıcaklığa sahip sularda yapılması zeytin içeriğindeki vitamin ve minerallerin bozulmasına sebep olabilir. Düşük sıcaklığa sahip sularda üretilen zeytinyağlarındaki zeytinlerin hoş kokulu bileşenleri, vitaminleri ve mineralleri bozulmaz. Soğuk sıkım zeytinyağı yapımında kullanılan soğuk sıkım yöntemini diğer yöntemlerden ayıran en büyük özellik düşük sıcaklığa sahip sularda zeytinyağı üretimi yapılmasıdır.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Soğuk sıkım zeytinyağı özelliklerinden en önemli olanı bu yöntemle üretilen zeytinyağlarının düşük sıcaklığa sahip sularda üretilmesidir. Bu sayede zeytinlerin içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmaz. Erken hasat zamanında zeytin hasadı yapılması ile zeytinlerden yağ çıkarılır. Herhangi bir yüksek sıcaklığa sahip işlem yapılmadığı için yüksek sıcaklığın etkisi olan serbest yağ asitlerinin oluşumu önlenmiş olur. Soğuk sıkım zeytinyağlarında diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha yoğun aroma bulunur çünkü yüksek sıcaklık zeytinlerin lezzetini etkiler.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Soğuk sıkım zeytinyağı ambalajı açıldığı zaman ortama çok hoş bir zeytin kokusu yayılır. Zeytin meyvesinin aroması soğuk sıkım zeytinyağında çok fazla oranda hissedilir. Soğuk sıkım yöntemi sayesinde zeytinyağı hem sağlıklı hem de çok yoğun bir zeytin lezzetine sahiptir. Soğuk sıkım yöntemiyle yapılan zeytinyağları içeriğindeki antioksidanlar sayesinde hoş bir özelliğe sahiptir. Soğuk sıkım zeytinyağları özellikle salatalarda ve soğuk mezelerin yapımında kullanılan bir bitkisel yağ çeşididir.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞLARI NEREDEN TEMİN EDİLİR?

Soğuk sıkım zeytinyağının temini marketlerden yapılır. Soğuk sıkım zeytinyağı serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Soğuk sıkım zeytinyağları özel cam şişelerde veya özel plastik şişelerde ambalajlanarak satışa sunulur.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞININ FABRİKASYON ÜRETİMİ VAR MIDIR?

Soğuk sıkım zeytinyağı üretimi fabrikasyon üretimle yapılamaz. Soğuk sıkım zeytinyağının üretilmesi için zeytinlerin elle toplanması gerekir veya silkme yöntemi ile zeytinler toplanır. Fabrikasyon yöntemleri ile soğuk sıkım zeytinyağı üretimi yapılamaz. Çünkü soğuk sıkım zeytinyağı üretiminde temelde tek bir bahçeden ilk mahsulünü vermemiş olan zeytinlerden yapılan bir zeytinyağı çeşididir. Fabrikasyon yöntemleri ile tek bir bahçeden mahsul toplamak ve bu mahsulün yağını başka bir ürünle çıkartmadan yapmanın olanağı yoktur. Seri fabrikasyon üretimlerinde birçok hasat bahçesinden mahsul toplanarak soğuk sıkım zeytinyağları yapılıyor. Fakat soğuk sıkım zeytinyağının en önemli özelliklerinden birisi de tek bir hasat bahçesinden mahsullerin elle veya silkme yöntemi ile toplanmıştır. Fabrikasyon soğuk sıkım zeytinyağı üretimlerinde hasat bahçesinde ilk mahsulü vermemiş ürünlerin zeytinleri toplanır ve birlikte dövülerek yağı çıkartılır. Fakat zeytinler birbirine karışacağı için gerçek soğuk sıkım zeytinyağının zeytinlerinin lezzetleri birbirinden farklı olur. Soğuk sıkım zeytinyağları genellikle küçük üretici işletmelerden temin edilebilir. Çünkü küçük işletmeler genellikle tek bir bahçeden zeytinyağlarını üretirler.

Editör: TE Bilisim