Kemik ölçümü, kemik erimesi olarak bilinen “Osteoporoz” kemik kütlesindeki hasar ile beraber kemik kırık riskini tanımlanmasında kullanılır. Kemik ölçümü için kullanılan yöntemler DEXA yöntemi ve QCT yöntemidir.

Kemik Ölçümü Kimlere Yapılmalıdır?

Kemik ölçümü yapılması gereken kişiler genellikle şunlardır:

  • Menopoz dönemi yaşayan kadınlar
  • Cerrahi bir işlem olarak yumurtalıkları alınan kadınlar
  • Genetiğinde Osteoporoz geçmişi bulunan kişiler
  • 65 yaşın üzerindeki kişiler
  • Küçük çaplı düşmeler sonucu vücudunda kırık oluşan kişiler
  • Uzun dönem yatağa bağlı kalan kişiler
  • Uzun süre kullanılan bazı ilaçların yan etkisi görülen kişiler
  • Diyabet hastaları
  • Kronik böbrek hastaları
  • Hormon tedavisi gören kişiler

Özellikle ileri yaşlarda hem kadınlarda hem de erkeklerde yoğun olarak görülebilen bir hastalıktır. İleri seviyelerdeki kemik erimesi kalça kırıklarına yol açabilir. İleri yaşlardaki kişilerde görülen kalça kırıkları kan pıhtılaşmasına sebep olduğu için ölümcül bir risk taşır. Sağlığını korumak isteyen kişilerin belirli bir yaştan sonra kemik ölçümü yaptırmaları gerekir.

aKemik Ölçümünde DEXA Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Kemik ölçümünde DEXA yöntemi kesin sonuçlu olmasa da kullanılan bir yöntemdir. DEXA yönteminde, hasta bir sedyede hareket etmeden yatar ve hareketli bir kamera ışın kaynağı aracılığıyla gerekli olan ölçümü yapar. Kemik ölçümünde DEXA yöntemiyle yapılan işlem ortalama 10 dakika sürer. İşlem sonucunda sonuçlar bilgisayar yardımı ile belirlenir.

Kemik Ölçümünde QCT Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Kemik ölçümünde QCT yöntemi hem en yaygın kullanılan yöntemdir hem de en kesin sonucu veren yöntemdir. Osteoporoz kaynaklı olan kırıkların yarısından fazlası QCT ile kesin teşhis konulabilir. DEXA yöntemi bu durumlarda başarısız kalabiliyor. Kantitatif bilgisayarlı tomografi ve X ışınları kullanılarak kemik ölçümü yapılan yöntemdir. QCT kemik ölçümü yöntemi ile hacimsel yani üç boyutlu ölçüm yapılır. Bu QCT yöntemi sonucunda kemik mineral yoğunluğu elde edilir. Günümüzde Ulusal Osteoporoz Derneği’nin (NOF) seçmiş olduğu sayılı kemik ölçümü sistemlerinden biri QCT yöntemidir. Bu sistem hem güvenilir hem de efektif kullanılan bir sistemdir. Amerika Radyoloji Derneği (ACR) ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) onayını kemik ölçümünde almış olan QCT yöntemi işlem süresi yaklaşık 2 dakika sürer. QCT yöntemi ile kemik ölçümleri sonucunda hastalarda vertebra, femur, osteopeni ve osteoporoz gibi hastalık teşhisi konulabilir.

Kemik Ölçümü Yapılması Neden Önemlidir?

Kemik ölçümü yapılmasının en önemli nedeni ileri yaşlarda bir ölümcül risk oluşturmamaktır. Kemik yoğunluğu ölçümü ile aslında kemiklerdeki mineral yoğunluğu ölçülür. Kemik ölçümlerinde kemik dokularındaki mineral yoğunluk oranları incelenir. Kemik erimesi görülen kemik dokuları süngerimsi görüntülü bir delikli yapı halini alırlar. Bu süngerimsi görüntülü delikli kemik yapısı kırık ve çatlaklara meyillidir. Kırık ve çatlak olan kemiklerin iler yaşlarda tedavi edilmeleri zor olmakla beraber kan pıhtılaşmasından dolayı ölümcül risk taşırlar.

Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik erimesi tedavisinde hastalar kemik kaybının oranına göre 1 veya 2 yıl ara ile kemik ölçümü yaptırmaları gerekir. Bu sayede kemik erimesinin şiddeti ölçülür. Kemik erimesi yani Osteoporoz hastalığı genellikle kişiler tarafından ciddi kırıklar oluşmadan fark edilmez. Ciddi kırık oluşan kişiler kemik ölçümü yaptırarak bu hastalığın tedavisine en kısa sürede başlamaları gerekir. İleri yaşlardaki risk grubundaki kişiler kemik yoğunluğu ölçümü ile hastalığın ilerlemesini ilaç tedavisi ile durdurabilirler. Eğer hastalık tanısı ciddi bir kırık olmadan konulursa koruyucu bir tedavi uygulanır. Bu koruyucu tedavide günlük egzersizler ve kemik yapısını koruyan ilaç tedavileri vardır. Hastalığı ileri seviyede olan kişilere ise ilaç tedavisi ve egzersizlerin yanında korse tedavileri de verilebiliyor.

Editör: TE Bilisim