Kıtır salatalık turşusu yaparken mutlaka içme suyu kullanılmalıdır. Hem sirke ile hem de sirkesiz bu tarifi uygulayabilirsiniz.

Öncelikle salatalık seçimi kornişon ya da küçük olmalıdır. Salatalıklar kavanoza dik bir şekilde dizilir. Üzerine ya da aralarına sarımsaklar dizilir. Ayrı bir kabın içerisin su, limon suyu ve kaya tuzu atılarak kaya tuzu suyun içerisinde eriyinceye kadar karıştırılır. Kaya tuzunun erimesi biraz zor olabilir ama eriyene kadar karıştırılmalıdır. Bu işlem maksimum 5-6 dakikanızı alacaktır. Hazırlanan karışım salatalıkların üzerine dökülmeden önce limon dilimleri de salatalıkların üstüne konur. Daha sonra su, limon suyu, kaya tuzlu karışım kavanoza dökülür. En son olarak da bir avuç nohut en üste gelecek şekilde konularak kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. Kapağı kapanan kavanoz içindekiler güzelce karışacak şekilde çalkalanır.

Kurulan turşu güneş görmeyecek serin bir yerde yaklaşık olarak 10 15 gün hiç açılmadan saklanır. Turşu bekletme süresi uzayabilmektedir. 15 gün sonra açtığınız salatalık turşusu buzdolabında saklanmalıdır.

Kıtır Salatalık Turşusu Malzemeleri

Kıtır salatalık turşusu yapabilmek için gerekli olan malzemeler şu şekilde verilmiştir:

  • 1 kg turşuluk salatalık
  • 1 su bardağı limon suyu
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 4 su bardağı su
  • ,7-8 diş sarımsak
  • ·Havuç nohut
  • ·4 dilim limon

Salatalık Turşunun Olmuş Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Salatalık turşusunun yenmek için hazır olduğu salatalıkların renginin açık yeşil ya da sarıya dönmüş olduğundan anlaşır. Salatalığı kestiğinizde iç çekirdeklerinin şeffaflaşmaya başlaması ya da şeffaf olması turşunun yenmek için hazır olduğunu göstermektedir.

Salatalık Turşusunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Salatalık turşusunun bozulduğunu anlamak için birkaç gözlemlenmesi gereken durumlar vardır.  Öncelikle turşunun tuz dengesinin çok iyi ayarlanması gerekir. İstenilen miktardan az ya da çok konulması turşunun bozulmasına neden olacaktır. Tuz miktarı fazla gelirse salatalıkların şişmesine sebep olacaktır. Az tuz miktarı ise yeteri kadar iyi koruma sağlanamadığı için salatalıkların erimesine neden olacaktır. Erimeye başlayan salatalıklarda beyaz lekelenmeler görünür. Buda turşunuzun bozulmaya başladığının göstergesidir.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken durum ise sirke ve tuz oranının doğru ayarlanmasıdır. Tuz ve sirkenin eksik olduğu durumlarda salatalık turşusunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka görülür. Bu da turşunun yavaş yavaş küflenmeye başladığını gösterir. Bozulmaması için verilen malzeme miktarlarından ne az ne de çok atılmamalıdır. Tam ölçüler kullanılmalıdır.

Turşu doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa ve oda sıcaklığı bir ısınıp bir soğursa bozulmalar meydana gelir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığı zaman turşu suyunun rengi değişir. Daha bakırımsı bir renk olur. Bu da turşunun bozulduğunun göstergesidir. O yüzden turşunun sıcaklığının değişmeyeceği ve doğrudan güneş ışığı almayacak bir yere konulmadı önemlidir.

Salatalık Turşusunun Uzun Süre Dayanması Nasıl Sağlanır?

Salatalık turşusunun uzun süre dayanması için kullanabileceğiniz iki önemli malzeme vardır. Bunlar nohut ve elmadır.

Nohut ve elma salatalık turşusunun içinde oluşabilecek herhangi bir küflenme, suyunun beyazlaşması gibi durumları önleyecektir. Böylece turşunuz siz açıp yiyene kadar sağlam bir şekilde duracaktır. Tabi yalnızca nohut ve elma eklemek yeterli değildir. Doğru malzeme miktarları ve doğru saklama şekli ile turşunuzun uzun süre dayanmasında oldukça etkilidir.

Salatalık Turşusu Kalori

Salatalık turşusunun kalori değeri oldukça düşüktür. 100 gram bir salatalık turşusunda 11 kcal kalori bulunmaktadır. İçerisinde düşük yağ oranı bulunmasından ve metabolizmayı hızlandırdığı için diyette tercih edilir. Fakat içerisinde fazla tuz oranı barındırdığı için tuz kullanımın karşı sınırlamaları olan kişilerin tüketirken dikkat etmesi gerekir.

 

Editör: TE Bilisim