Beytül Hikme nerede, özellikleri nedir? Beytül Hikmenin kurulduğu ilk şehir ile ilgili detaylar vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Tarihte 9. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar olan süreç İslam'ın Altın Çağı olarak nitelendirilir. Bu dönemde Antik Yunan Felsefesinden etkilenen birçok filozof ve düşünür kaleme aldıkları eserlerle, Avrupa'da büyük yankı uyandırmıştır. Bu alim ve filozofların yetiştiği okulların birçoğu Kahire ve Irak'ta kurulmuştur. Peki, Beytül Hikme nerede, özellikleri nedir? Beytül Hikmenin kurulduğu ilk şehir!..

BEYTÜL HİKMENİN KURULDUĞU İLK ŞEHİR!

Beytül Hikme, halifeliğin Abbası Devletine geçtiği dönemde, Memun ve Harun Reşid tarafından kurulmuş bir akademidir. Başlangıçta sadece kütüphane olarak faaliyet gösteren kurum, daha sonra eğitim merkezi haline gelmiştir.

İki değişim Beyt'ül Hikme'nin kuruluş sürecini hızlandırmıştır. Bunlardan ilki halifeliğin Emeviler'den Abbasilere geçmesidir. Bağdat'ın başkent ilan edilmesi de buranın tam bir kültür merkezi haline gelmesinde etkili olmuştur.

Bilgelik Evi, aynı zamanda Büyük Bağdat Kütüphanesi olarak da bilinen, ya büyük bir Abbasi devlet akademisini ve Bağdat'taki entelektüel merkezini ya da İslam'ın Altın Çağı sırasında Abbasi halifelerine ait büyük bir özel kitaplığı belirtir.

BEYTÜL HİKME NEREDE, ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Beytü'l Hikme, Hikmet Evi anlamına gelir. Abbasi hükümdarlarının emriyle Arapçaya çevrilen felsefi metinler, ilk kez bu akademide bir araya getirildi. Aristoteles ve Platon gibi Antik Yunan filozofları dışında, Marceluis ve Seneca gibi Roma düşünürlerinin eserleri de tercüme edildi.

Beyt'ül Hikme'de sadece felsefe değil, matematik, geometri ve astronomi alanında da çalışmalar yapıldı. Akademi Kelam, Hadis, Fıkıh ve Şiir dersleri de verildi.

830 yılında kurulan Hikmet Evinin içerisinde birçok medrese vardı. Bu medreselerde tıp ve kimya alanında eğitim veren hocalar da vardı. Beytü'l Hikmede yetişen en önemli bilim insanlarından biri Harezmi'dir. Harezmi'nin kaleme aldığı Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine adlı kitabı, uzun yıllar boyunca Avrupa'da ders kitabı olarak okutuldu.

Yaklaşık 450 yıl boyunca eğitim verilen Beytü'l Hikme, Moğol istilası sonucu yıkıldı.

Editör: TE Bilisim