Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gaspasyan’ın muhtıra ile istifasını istediği Paşinyan, Moskova ziyaretiyle Rusya lideri Putin ile masaya oturmak ve seçimlere eli güçlü gitmek istiyor. Paşinyan’ı zor duruma düşüren ve Ermeni kamuoyunda sık sık gündeme gelen Karabağ savaşı sırasında ve özellikle ateşkesten sonra esir alınan 200’e yakın Ermeni esir konusu var. Paşinyan, Moskova’nın yardımı ile Ermeni esirlerin serbest bırakılmasını sağlamaya çalışıyor.

Aliyev’in argümanı:  Terör

Azerbaycan tarafı ise söz konusu esirlerin savaş sırasında değil de ateşkesten sonra ele geçirildiğini ve şahısların Azerbaycan toprağında “terör faaliyeti’’ yürüttüğünü savunuyor. Ayrıca Bakü, esirlerin serbest bırakılması karşılığında ‘ Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı yönetimin fes edilmesi, Ermeni askerlerinin de Dağlık Karabağ’ı tamamıyla boşaltılmasını’ şart koştuğu aktarılıyor. Çünkü 10 Kasım antlaşmasının 4. maddesinde de “Ermeni güçlerinin Dağlık Karabağ’ı boşaltılması” kararlaştırılmıştı. Ayrıca Azerbaycan tarafı ateşkes anlaşmasında olduğu gibi Ermenistan’ın Kazak iline bağlı 7 köyün de boşaltılmasını talep ediyordu ama şimdiye kadar karşı taraf bu yükümlülüklerini yerine getirmiş değil.

Paşinyan’ın işi zor

Paşinyan’ın seçimden önce Moskova’yı ziyaret ederek elini güçlendirmesi ve öne süreceği şartların kabul edilmesi pek mümkün görünmüyor. Bunun yanı sıra, Ermeni birliklerinin geri çekilmesi karşılığında “esirlerin” bir kısmının iade edilmesi gerçekleşebilir ama Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı güçler buna yanaşmıyorlar. Diğer şartların yerine getirilmesi süreci ise seçim sonrasına ertelenebilir.

Yollar açılıyor mu?

Özellikle Kazak ilçesine bağlı 7 köyün Azerbaycan’a verilmesine paralel olarak Bakü-Gazakh-İcevan yolunun açılması için sınırın bu yönde çizilmesi mümkün olabilir. Bunun yanında Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınırların belirlenmesi, Nahçıvan üzerinden Azerbaycan’ın batı bölgesine açılacak yollar ve Rusya’dan gelecek tren hattının açılması gibi maddelerde görüşmenin ana gündemini oluşturacak.

Editör: TE Bilisim