Fransız Dışişleri Bakanı Jean- Yves Le Drian, Lübnanlı liderlere kabine kurma konusunda yaşanan siyasi çıkmazın ülkenin ekonomik krizini derinleştirdiğini söyleyerek yetkililere derhal hükümet kurma çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığından geçtiğimiz pazartesi yapılan açıklamaya göre Jean -Yves Le Drian; Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Vekili Saad Hariri ve Parlamento Başkanı Nabih Beri'yi aradı ve ekonomik krizi daha da kötüleştiren siyasi çıkmazdan rahatsızlığını dile getirdi. 

El Cezire'nin haberine göre Fransız Dışişleri'nin açıklamasında ''Krizden çıkmak için mantıksız ve güncelliğini yitirmiş talepler derhal sona erdirilmelidir, tıkanıklığı açmak için baskıyı güçlendirme zamanı geldi.'' denildi. Le Drian ayrıca diğer Avrupalı meslektaşlarından da harekete geçmelerini istiyor. 

MACRON'DAN REFORM ÖNERİSİ 

Geçtiğimiz yıl Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Lübnanlı siyasetçilere, Beyrut'u harap eden 4 Ağustos patlaması sonrası hükümet kurmaları için sözde tarafsız reformlarla bir yol haritası önermişti. 

HALA FRANSIZLARIN İŞGALİNDE

Lübnanlı tarihçi ve uzmanlar bağımsızlığın üzerinden 78 yıl geçmesine rağmen ülkenin hala Fransa'nın etkisinde olduğunu savunuyor. Lübnan'da 1920 ila 1943 tarihleri arasında ''böl-yönet'' siyasetiyle etki kuran Fransa'nın toplumdaki mezhepsel ayrışmayı derinleştirmesi ülkedeki istikrarsızlığın en büyük sebebi.

Birlemiş Milletlere göre Lübnan nüfusunun yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. Lübnan para biriminin değeri Mart ayı başlarında dolar karşısında 10 bine kadar düştü. Lübnan'da protestolar şehirleri kasıp kavururken Lübnan para birimi 2019'un sonundan bu yana değerinin yaklaşık yüzde 90'ını kaybetti. 

Editör: TE Bilisim