Lübnan Başsavcısı Hassan Oueidat, Lübnan'da gözaltındaki 20'den fazla Suriyeliye yönelik işkence edildiği iddiasıyla ilgili geçtiğimiz pazartesi soruşturma başlattı. Uluslararası Af Örgütü Lübnanlı yetkilileri, sorgulanan ve hapse atılan Suriyelilere ''zalimce ve taciz edici'' davranmakla ve işkence yapmakla suçladı.

GÖÇMENLERE İNSANLIK DIŞI MUAMELE

Mıddle East Eye'ın haberine göre raporda kayıtlı Lübnan'da terörle bağlantısı olduğu düşünülerek hapse atılan dördü çocuk ve ikisi kadın olmak üzere 26 Suriyeli göçmen bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütünün paylaştığı rapora göre Lübnan’daki tutuklu göçmenler, metal direkler, elektrik kabloları ve plastik borularla dövüldükten sonra baş aşağı asılarak bekletildi.

“ADALET SAĞLANMADI”

Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Marie Forestier göçmenlere yönelik muamelenin zalimce olduğunu söyleyerek adil yargılama ihlali olduğuna dikkat çekti. Forestier “ İnsan hakları ihlallerinden silahlı grup üyelerinin sorumlu tutulmaları gerektiğinden hiçbir şüphemiz yok. Ancak Lübnanlı yetkililerin Suriyeli göçmenlerin yasal süreç hakkını açıkça ihlale izin vermesi adaletin sağlanmasında alay konusu oldu.” dedi.

‘’10 KİŞİDEN 9’U YOKSUN’’

Lübnan'da yaşayan ve yaklaşık bir milyonu Birlemiş Milletlere kayıtlı olan 1 buçuk milyon Suriyeli göçmenin 10'unda dokuzu aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Lübnanlı yetkililer Suriye'nin henüz güvenli bir yer olmadığı uyarısında bulunsalar da Suriyelilere geri dönmeleri için baskı yapıyorlar. 

Editör: TE Bilisim