İlk Polis Teşkilatı nerede ortaya çıkmıştır?

Polis kelimesi modern devletlerin ortaya çıkışıyla kullanılmaya başlanılmıştır. Dünya genelinde ise ilk polis teşkilatının 1800’lü yıllarda Londra’da ortaya çıktığı söyleniyor.

Peki ülkemizde Polis Teşkilatı ne zaman ortaya çıkmıştır?

Eski Türklerde kamu düzeni ve güvenliğini Subaşılar yürütmüşler. 1826 yılında Osmanlı türklerinde ise Polis Teşkilatı, Askeri teşkilat kadrosu içinde yer almıştır. Askeri amirlerin görevi aynı zamanda polis amirliği de yapmakmış. Askerler iki görevi aynı anda üstlendikleri için kendi asıl görevlerini aksatıyorlardı. Bu nedenle, örgütlenme açısından 10 Nisan 1845’de İstanbul’da “Polis” adıyla bir teşkilat kurulmuştur. Aynı zamanda Polis Teşkilatı’nın yeni görevleri Polis Nizamnamesi’yle belirlenmiştir.

Temeli 1845 yılında atılan Polis Teşkilatı, kanunun verdiği yetkilerle devletin ve halkın güvenliği, asaşiyin korunması yolunda her daim çalışmış, görevini büyük şevkle icra etmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Avrupa’daki örneklere göre bir polis teşkilatı kurulması yolunda adımlar atılarak, I. Meşfiyet’in ilanından sonra oluşan hükümet programında 1876 yılı Tanzimat ve İslahat’ı çerçevesinde bu konuya da yer verilmiştir. 1879 yılında Zaptiye Nezaret kurulsa da isteklere yeteri kadar cevap vermemiş, 1909 yılında yerini “Emniyet Umumiye Müdürlüğü”ne bırakmıştır. Aynı tarihte İstanbul Vilayeti’ne bağlı ve yalnız İstanbul’daki asayişten sorumlu olacak Polis Müdüriyeti kurulmuştur.

Türk Polis Teşkilatı şimdiki modern yapısına nasıl kavuşmuştur?
Bugünkü Emniyet Genel Müdürlüğü’nün temelleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasıyla atıldı. 1922 yılında başkent Ankara’da kurulan Emniyet Genel Müdürlüğü daha önceden kurulmuş İstanbul’la sınırlı kalan Emniyet Umumiye Müdürlüğü ile birleşti. Bu dönemlerde Polis Teşkilatı’mız Türkiye’yi işgal etmeye çalışan yabancı devletlerle mücadele ederken, aynı zamanda iç çatışmaları susturmaya çalışıyordu.

Osmanlı’da kurulan ve günümüze kadar gelen Türk Polis Teşkilatı ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenerek modern yapısına kavuşmuştur.

Türk halkının canını, malını korumayı amaçlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, Merkez ve 81 ilde teşkilatlandırılmış olup konularına göre uzmanlaşmış alt birimlere ayrılmıştır. Türk Polis Teşkilatı’nın arması çok özel olup çok anlamlı simgeleri içinde barındırmaktadır. Buradaki Emniyet Teşkilatı Yüzük Serisinin tamamı 925 ayar gümüş olup bir yıl garantili olarak satılmaktadır.

Türk Polis Teşkilatı’nın armasındaki sekiz köşeli yıldız ilk defa Sultan Abdülaziz tarafından “Nişan-ı Osmani Şemsesi” adıyla, devlet hizmetinde üstün başarılar göstermiş olan kişilere iftihar ve imtiyaz olarak verilen madalyada aksettirilmiştir. Sonrasında Türk Polis Teşkilatı’nın armasında kendi yerini bulmuştur. Yıldız güneşi, devletin büyüklüğünü ifade ederken yıldızın etrafını saran defne dalı başarıyı, şanı, şöhreti temsil eder. Türk devletlerinden Selçuklu Devleti’nin simgesi olan, biri doğuya biri batıya bakan çift başlı kartal ise doğu- batı hakimiyetini ifade ediyor. Bu nişane ve simgeler ile özel olarak hazırlanan Polis Özel Harekat ve Bekçi yüzükleri , bu özel günde değerli emniyet mensuplarımıza minnettarlığımızı belirtmek için iyi bir seçim olablilir.

 

 

Editör: TE Bilisim