Durim Abazi / Özel Haber

Karadağ Adalet, İnsan Hakları ve Azınlıklar Bakanı Leposaviç, mecliste yaptığı konuşmada, Srebrenitsa’da tüm dünyanın gözü önünde yaşanan soykırımı inkar etti. Failler için, “soykırım yapma niyetleri olup olmadığının bilinmediğini” söyleyen Leposaviç, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararına güvenmediğini duyurdu. Leposaviç, Lahey’e neden güvenmediğini, Avrupa Konseyi’ndeki İsviçreli milletvekili Dick Marty’nin raporuna atıfta bulunarak açıkladı. Leposaviç, Lahey’in Kosova’da Sırplara karşı işlenen suçları sakladığını iddia etti.

TEPKİLER ANINDA GELDİ

Leposaviç’in skandal açıklamalarına tepkiler gecikmedi, Avrupa Komisyonu sözcüsü Ana Pisonero Hernandez, Avrupa Birliği’nin Srebrenica soykırımının her türlü inkar, görecelik veya yanlış yorumlanmasını reddettiğini ve kınadığını söyledi. Hernandez, “Geçen yıl modern Avrupa tarihinin en karanlık bölümlerinden biri olan Srebrenitsa soykırımının 25. Yıldönümünde andık. Bölgedeki tüm siyasi liderlerin öldürülenleri onurlandırmak ve uzlaşmayı teşvik etmek için öncülük etme zamanıdır” dedi.

İNKÂR ETMEK SUÇ!

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç, Leposaviç’in açıklamasını kınarken, Cukanoviç’in liderliğini üstlendiği ana muhalefet partisi Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi (DPS), soykırımın inkarını yasaklayan bir kanunun kabulü için girişim başlatma kararı aldı. Karadağ Boşnak Partisi ise soykırımın inkarının kabul edilemez olduğunu ve Karadağ’ın yönünü Avrupa’ya çevirmiş bir ülke olarak buna izin veremeyeceğini açıkladı. Karadağ Ortodoks Kilisesi Metropoliti Mihailo, Srebrenitsa Soykırımı’nı inkâr etmenin suç teşkil ettiğini vurgulayarak Karadağ hükûmetine eski yaraları açmama çağrısı yaptı.

‘SOYKIRIM GERÇEKLEŞTİ’

ABD Podgorica Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada, Karadağ hükümetini Srebrenica’da yaşananları kınamaya ve buna soykırım demeye çağrıda bulundu. Karadağ Hükümeti Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç ise, Karadağ Bakanının açıklamalarına sert tepki gösterdi. Abazoviç, “Soykırım Srebrenitsa’da gerçekleşti. Karadağ Hükümeti tüm uluslararası yargılara ve sözleşmelere saygı duyar. Bununla ilgili tartışma yok. Bunu anlamayanın devlet işlevlerinde yeri yoktur. Geleceğe bakalım, yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu. Karadağ’daki sivil toplum kuruluşlar, Lepasoviç2in istifasını istedi. Lepoasoviç ise istifa etmeyeceğini açıkladı.

Editör: TE Bilisim