BBC'nin 9 yıldır Çin muhabirliğini yapan John Sudworth, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türkleri ile ilgili yaptığı haberler nedeniyle kendisinin ve ailesinin artık güvende olmadığını söyleyerek Çin'den Tayvan'a taşındı. BBC Twitter'dan yaptığı açıklamada “John'un araştırmaları, Çinli yetkililerin dünyanın bilmesini istemediği gerçekleri ortaya çıkardı.” ifadelerine yer verdi.

“TEHDİT EDİLDİM”

Sudworth konuya ilişkin BBC radyosuna konuştu. Açıklamalarında çarpıcı detaylara yer veren Sudworth “Son birkaç yıldır yaptığım haberlerin nedeniyle Çinli yetkililerden baskı görüyordum. Ayrıca tehdit de edildim. Ancak son aylarda baskı ve tehditler oldukça arttı. Yalnızca BBC'ye değil kişisel olarak bana da Komünist Parti’nin organize ettiği kara propagandayla karşılaştım.” dedi.

YEREL MEDYA DAVA AÇACAK

Çin devlet gazetesi The Global Tımes Sudworth’u gündemine aldı. Gazete, Çin'in Doğu Türkistan’daki zulüm ve baskı politikalarını haberleştirmesi nedeniyle Sudworth'un Çin'de rezil olduğunu ve Tayvan'da saklandığını öne sürdü. Ayrıca gazete Doğu Türkistan haberleri nedeniyle BBC'ye dava açmaya hazırlandıklarını bildirdi. 

ÇİN, İDDİALARI YALANLADI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, gazetecinin ülkeden ayrılışını özel bir eylem olarak değerlendirdi ve Çin hükümeti ile hiçbir ilgisinin olmadığını iddia etti. Bakanlık sözcüsü, Sudworth hakkında “Çin hükümeti onu tehdit etmedi. John Sudworth haberlerinde ve araştırmalarında adil ve objektif olduğuna inanıyorsa, o zaman cesur olmalı ve korkmak yerine açılan davaya cevap vermelidir.” dedi. 

GAZETECİLERE BASKI SÜRÜYOR

Çin hükümeti Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri ve Çin'de yaşayan yabancı gazetecilere uyguladıkları baskı nedeniyle İngiltere dahil birçok ülke tarafından eleştiriliyor. Çin sadece 2020 yılında The New York Tımes, The Wall Street Journal ve The Washıngton Post için çalışan 18 gazeteciyi ihraç etti. 

Editör: TE Bilisim