ABD’nin desteğiyle Suriye’nin kuzeyindeki petrol bölgelerini işgal eden terör örgütü Suriye PKK’sı, rejimi köşeye sıkıştırdı. Terör örgütü, Esed rejiminin borçları nedeniyle petrol sevkiyatlarını durdurdu. Suriye PKK’sı rejimin borçlarını kurulacak müzakere masasında özerklik talebine karşı koz olarak kullanacak.

Kendi ülkesinde kendi petrolünü satın almak zorunda kalan rejim, Şam, Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus gibi kalabalık illerdeki petrol ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Toplu ulaşım hizmetleri durma noktasına gelince, işe gitmek isteyenler saatlerde duraklarda beklemek zorunda kaldı. Rejimin kalesi konumunda olan Lazkiye’de ve Hama’da ise yüzlerce araç yakıt alabilmek için kuyruk oluşturdu.

ULAŞIMA ZAM

Akaryakıt kriziyle karşı kaşıya kalan Esed rejimi, halka akaryakıt temini yerine ulaşım ücretine zam yapmayı tercih etti. Rejim medyasında çıkan haberlere göre, kriz karşısında çaresiz kalan Esed rejimi, Halep, Şam ve Tartus gibi illerde taksi ücretlerini iki katına çıkarırken, dolmuş ücretlerine da zam yaptı.nRejim kontrolündeki bölgelerde şehirler arası çalışan otobüs firmalarının, akaryakıt krizinden dolayı bazı seferlerini iptal ettiği öğrenildi. Güvenlik nedeniyle adını vermek istemeyen Halepli bir sivil, yaptığı açıklamada, Şam’dan Halep’e gitmek istediklerini ancak firmaların şehirlerarası seferleri durdurduğunu söyledi. Halepli sivil, buldukları bilete ise 2-3 memur maaşına denk gelen 150 bin Suriye lirası ödediklerini açıkladı.

KRİZ DERİNLEŞİYOR

Deyrizor ve Haseke illerinde terör örgütü YPG/PKK işgalindeki bölgeler, petrol ve doğal gaz açısından Suriye’nin en zengin enerji kaynaklarına sahip. Irak sınırına hakim Deyrizor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına ev sahipliği yapıyor.

Kenti ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusu Suriye’nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor. YPG/PKK, ABD desteğiyle, Suriye’deki petrol kaynaklarının yüzde 70’inden fazlasını işgal etmeye devam ediyor. ABD desteğiyle büyük bir ekonomik güce sahip olan terör örgütü, bu avantajını rejime karşı kullanmayı sürdürüyor.

Rejimi borçlandıran terör örgütü Mısr’ın Süveyş Kanalı’nda yaşanan tıkanmayı da bahane ederek Esed rejimine satılan yakıt miktarını azalttı. Kısa vadede nakit kazanç elde eden terör örgütü, özerklik talebiyle oturmayı planladığı müzakere masasında petrol kartını kullanmayı hedefliyor.

ABD tankerlerle petrol çalıyor
Öte yandan Suriye PKK’sı DSG işgalindeki Rumeylan’da petrol kuyuları yağmalanıyor. Alınan bilgilere göre, ABD güçleri Suriye-Irak sınırına yakın bir petrol kuyusundan tankerlerle petrol kaçırıyor. Kuyudan tankerlere doldurulan petrolün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne götürüldüğü gelen bilgiler arasında. Bölgedeki güvenilir kaynaklar, ABD’nin günlük yüzlerce tanker doldurup yasa dışı bir şekilde Suriye’den çıkardığını belirtiyor.
Editör: TE Bilisim