Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan uluslararası haber ajansı CNN ile yaptığı röportajda İsrail ile normalleşme anlaşmasının imzalanma olasılıkları hakkında sorulan soruları yanıtladı. Bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören Arap Barış Girişimine atıfta bulunan Farhan, 2002'den beri İsrail ile önerilen bir normalleşme anlaşması olduğunu kaydetti. 

MUAZZAM FAYDA SAĞLAYACAK 

Suudi Bakan bin Farhan bölgedeki normalleşmenin 1967 yılında belirlenen sınırlarla Filistinlilere haysiyet haklarını iade eden bir Filistin devleti kurulursa ancak gerçekleşebileceğini belirtse de “İsrail'in bölgedeki statüsünü normalleştirmek, bir bütün olarak bölgeye muazzam faydalar sağlayacaktır.” dedi. 

TEL AVİV'DEN MEKKE'YE DİREKT UÇUŞ İDDİASI 

İsrail'de seçim kampanyası sırasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan'ın yakında Tel Aviv'den Mekke'ye doğrudan uçuşlara yakında izin vereceğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleten bin Farhan, konuya açık kapı bıraktı: 

''Şimdilik böyle bir şey yok. Fakat dediğimiz gibi, İsrail Filistin meselesinde ilerlememe kaydedersek, umarız, krallıktaki tüm inançlara sahip İsrail vatandaşları Mekke'yi ziyaret edebilir. Ancak önce barış sürecini konuşmalıyız.'' 

NE OLMUŞTU?

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddetmişti. İsrail ise Arap Barış Girişiminin önerdiği Batı Şeria ve Gazze Şeridinden çekilerek Arap devletleriyle normalleşme anlaşmaları karşılığında bir Filistin devletinin kurulmasına sıcak bakmıyor. 

Mıddle East Eye'ın haberine göre Körfez çevresindeki diğer Arap ülkeleri gibi Suudi Arabistan da son yıllarda İsrail ile resmi olmasa da güçlü ilişkiler kurdu. İki ülkenin de diplomatik bağı yok, ancak Suudi Arabistan Lideri Prens Muhammed bin Selman'ın geçen kasım ayında gizlice Netanyahu ile görüştüğü biliniyor. 

Editör: TE Bilisim