Rusya ve ABD, Sudan’daki askeri varlığını güçlendirmeye çalışıyor.

Güvenlik kaynaklarının Middle East Eye haber sitesine verdiği bilgiye göre; ABD ve Rusya, Sudanlı yetkililerle, Kızıldeniz kıyısında deniz üsleri inşa etmesine izin verilmesi için görüşmelerde bulundu.

Geçtiğimiz kasım ayında Sudan ordusu, Rusya ile ülke kıyılarında bir deniz üssü inşa etmesine izin veren anlaşma imzalamıştı. Bu adım Rus varlığının yalnızca Sudan'da değil Kızıldeniz ve Afrika'nın tamamına genişlemesinin bir adımı olarak görülmüştü.

Rusya'nın planladığı deniz üssü 300 askeri mürettebatı içerecek ve Moskova'nın Afrika'daki deniz varlığı için bir lojistik merkezi olacak. Deniz üssü anlaşmasından üç ay sonra 28 Şubat'ta Amiral Grigorovich gemisi, Port Sudan'a yanaşan ilk Rus savaş gemisi oldu. 

Geçtiğimiz şubat ve mart aylarında kıyı kenti Port Sudan'a yanaşan üç Rus ve ABD savaş gemisi, Kızıldeniz'deki Sudan karasularında askeri varlıklarını sağlamlaştırmak için Sudanlı yetkililerle ayrı ayrı görüşüyor.

DEMOKRASİ ADI ALTINDA İŞGAL!

Amerika Birleşik Devletleri Afrika Komutanlığı’nın (AFRICOM) sivil-askeri angajman komutan yardımcısı Büyükelçi Andrew Young ve İstihbarat Direktörü Tuğamiral Heidi Berg, ABD ile iş birliğine dayalı ilişkiyi genişletmek için Sudan'ı ziyaret etti.

Young ziyareti sırasına “ABD ile Sudan arasındaki ikili ilişkilerde, Sudan halkının cesurca demokrasiye doğru rota çizme çabalarını tarihi değişim olarak değerlendiriyoruz. İlişkililerimizi güçlendirmeye ve fırsatları birlikte keşfetmeye kararlıyız.'' dedi.

Gezi sırasında Young ve Berg, geçiş hükümetinin çabalarını takdir etmek için Sudan Egemenlik Konsey Başkanı General Abdülfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk ile bir araya geldi. 

‘’SUDAN’A NÜFUZ İÇİN YARIŞIYORLAR’’

Eski ABD'li diplomat Cameran Hudson konuya ilişkin ''Rusya ve ABD Kızıldeniz'de bir tutunma noktası sağlamaya çalışıyorlar, ancak bundan da öte, kısa süre önce kendisini dış dünyaya açmış olan Yemen'de nüfuz için yarışıyorlar. Her iki ülkenin de Sudan'da güvenlik çıkarı olsa da ABD, ülkede demokratik bir geçiş ve uzun vadeli istikrar sağlamaya yardımcı olmak için Sudan'a finansal, ekonomik, politik ve sosyal olarak desteklemeyi içeren stratejik bir yaklaşım seçti.'' açıklamasında bulundu. 

SUDAN'IN İŞİNE GELEBİLİR Mİ?

Sudan Deniz Güvenlik Hizmetleri Şirketi çalışanları, ABD ve Rus Savaş gemilerinin aynı zamanda Port Sudan'a yanaşmasını bir çıkar çatışması olarak değerlendiriyor. Örgütün ticari sorumlusu Wail Dağaş, ABD'nin muhtemelen Sudan'daki Rus varlığını sınırlandırma niyetinde olduğunu söyledi.  Dağaş bu durumu Sudan için olumlu olarak ifade ederken ''Port Sudan'da iki veya daha fazla güçlü deniz üssüne sahip olmak, düzenli deniz devriyeleri anlamına geliyor. Bu da insan kaçakçılığını, korsanlığı ve mal kaçakçılığını azaltacak veya belki de ortadan kaldıracak.'' dedi. 

“SUDAN DİPLOMATİK OYUNLARDAN KAÇINMALI”

Bununla birlikte Kızıldeniz Üniversitesi'nden Sudanlı Akademisyen Ebubekir Bakit, Kızıldeniz güvenliğinin kontrolü üzerindeki Amerika ve Rusya arasındaki yarışın kızıştığına inanıyor.  Sudan'ın uluslararası baskılarla ciddi bir şekilde başa çıkmasının güç olduğunu savunan akademisyen, Sudan'ın egemenliğini ve çıkarlarını etkileyebilecek diplomatik oyunlara katılmaktan kaçınması gerektiği konusunda Sudan'ı uyardı. Bakit, ''Sudan'ın bağımsız ve dengeli politikalar benimsemesi gerekiyor.'' dedi. 

2019 Nisan ayında Sudan'da hükümete karşı askeri darbe gerçekleşmişti. 2019 Eylül ayında darbenin ardından 39 aylık geçiş döneminin ilk hükümeti kurulmuştu. Geçtiğimiz şubat ayında da Başbakan Abdullah Hamduk geçiş döneminin ikinci hükümetin kurulduğunu açıklamıştı. 

Editör: TE Bilisim