Kanada üst düzey diplomatı, Dağlık Karabağ'daki çatışma nedeniyle Kanada'nın Türkiye'ye savunma ihracatını durdurduğunu söyledi.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, bugün yaptığı açıklamada, Kanada'nın artık NATO üyelerine askeri mal ve teknoloji satmayacağını duyurdu.

Bloomberg'in haberine göre; Karar, Azerbaycan'ın Ermenistan ile Dağlık Karabağ savaşında Kanada yapımı askeri teknoloji kullandığı iddialarının gözden geçirilmesi sonrasında alındı.

Dışişleri Bakanı Garneau yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar bulan bu incelemenin ardından, bugün 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin iptalini duyuruyorum" dedi. "Bu kullanım Kanada dış politikasıyla veya Türkiye tarafından verilen son kullanım garantileriyle tutarlı değildi."

Kanada hükümeti Ekim ayında Türkiye'ye ihracatı geçici olarak durdurdu. Garneau, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile iki ülke arasında gelecekteki savunma işbirliğini tartışmak için bir mekanizma kurulması hakkında konuştuğunu da sözlerine ekledi.

Haber: Taner Timur
Kaynak: Bloomberg

Editör: TE Bilisim