DURIM ABAZI/ÖZEL HABER

Sırbistanlı siyasetçi Nenad Canak, Sırbistan eski Başbakanı Zoran Cinciç'e düzenlenen suikast hakkında açıklamalarda bulundu. Nenad Çanak, Rusların Cinciç suikastına karıştığı konusunda hiçbir ikilem olmadığı söyledi. Sırp başbakanının suikastına kimin karışabileceğini düşündüğü sorulan Çanak, kısaca: "Suikastın siyasi kışkırtıcıları Rusya'dan geldi." dedi.

MİLOŞEVİÇ’TEN SONRA İLK BAŞBAKAN

Cinciç, Slobodan Miloşeviç'in ardından seçilen ilk Sırp başbakanıydı. Cinciç hükümeti Lahey savaş suçları mahkemesiyle iş birliği yaptı ve çok sayıda zanlıyı tutuklayarak mahkemeye sevk etti. 2001 yılında Başbakan olan Cinciç, 12 Mart 2003'te Belgrad'ın merkezindeki hükümet binasının yakınında bir keskin nişancı tarafından öldürüldü. Cinayetin organizatörü Milorad Ulemek Llegija ve keskin nişancı Zvezdan Jovanoviç 40'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

SİYASİ PLANI DAHA KEŞFEDİLMEDİ

Cinayetin siyasi arka planı hala tamamen keşfedilmemiş durumda. Suikastın, Özel Harekât Birimi ve Zemun Klanı üyeleri tarafından organize edildiği savunlmuştu. Ocak 2003'te Cinciç’in liderliğindeki Sırbistan hükümeti, Zemun Klanı üyelerinin, Güvenlik İstihbarat Teşkilatı'na sızdığına dair gizli bilgiler aldıklarını açıklamıştı. Cinciç, gelen istihbaratın ardından güvenlik şeflerini değiştirmek zorunda kalmıştı.

KOSOVA’NIN STATÜSÜNÜ GÖRÜŞECEKTİ

Miloseviç'in Haziran 2001'de tutuklanarak mahkemeye teslim edilmesinde önemli rol oynayan Cinciç, aralarında eski müttefiki Voyislav Koştunitsa'nın da bulunduğu Sırp milliyetçilerinin eleştirilerine hedef olmuştu. Cinciç, Kosova'nın statüsüyle ilgili görüşmelerde bulunduğunu duyurmasının siyasi rakipleri tarafından “Hain” ilan edilmişti. Katillerinin yargılanması sırasında Djindjic ailesinin yasal temsilcisi olan Srdja Popoviç, suikastın siyasi arka plana ışık tutacak çok sayıda öneri sundu ve bu olaya karışan kişilere yönelik soruşturmasını genişletilmesini önerdi. Fakat Popoviç'in önerileri hiçbir zaman ciddiye alınmadı.

AVRUPA YETERİNCE DESTEKLEMEDİ

Uygulamalı Politikalar Fonu müdürü Sonja Liht ise, Cinciç hakkında yaptığı açıklamada, Avrupa yanlısı politikanın eşanlamlısı olarak görüldüğünü söylemişti. Ancak pragmatik politikası ve o sırada verdiği bazen tehlikeli kararlar için her zaman Avrupa ülkelerinin desteğine sahip değildi. Liht, “Zoran Djindjic çok hırslı bir adamdı ve ülkede değişime kararlıydı. Karar vermede çok hızlıydı ve ülkeyi hızlı bir lokomotif gibi ileriye çekmek istiyordu. Ama bu verdiğinden daha fazlasını vaat eden Avrupa’nın hayatta olduğu sürece maalesef her zaman desteğini alamamıştı.” demişti.

Editör: TE Bilisim