Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Karabağ Savaşı’yla işgalden kurtarılan Şuşa şehrinde yürütülen arama faaliyetleri sırasında Iskender-M balistik füzelerinin parçaları bulundu. Rusya aksi yöndeki kanıtlara rağmen, Karabağ’da Iskender-M kullanılmadığını iddia etti.

Karabağ Savaşı’nın yankıları sürerken bölgede yaşanan yıkımın sebeplerine dair araştırmalar da sürüyor. İşgalden kurtarılan Şuşa şehrinde Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) tarafından yürütülen mayın ve patlamamış silah arama faaliyetleri sırasında İskender-M balistik füzelerinin parçalarının bulunması çok ciddi tartışmalara neden oldu.

YASAK FÜZE KULLANILDI

Sahip olduğu özellikleri nedeniyle, İskender-M füzesinin geliştirilmesi ve yayılması ABD ile Rusya arasında 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) ile yasaklanmıştı.

Yasak olan bir füzeye ait parçaların Şuşa’da bulunması Rusya’yı açığa düşürdü. Kanıtları ortada olmasına rağmen, Rusya Savunma Bakanlığı şubat ayında bir açıklama yaparak İskender-M füzesinin 44 günlük Karabağ Savaşı sırasında kullanılmadığını öne sürmüştü.

RUSYA İNKÂR EDİYOR

Başkent Bakü'deki Ada Üniversitesi'nde düzenlenen "Güney Kafkasya'ya Yeni Bakış: Savaş Sonrası Kalkınma ve İş birliği" adlı konferansa katılan Aliyev, “İskender-M füzesiyle ilgili konuyu 1 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmemde gündeme getirdim ve cevap beklediğimi söyledim" dedi.

Savunma Bakanlığı’nın 4 Nisan’da fotoğraf ve delillerin yer aldığı bir mektup gönderdiğini belirten Aliyev, “Şuşa’da bulunan füzelerin ne olduğunu sorduk 9 gün geçti hala cevap yok” ifadelerini kullandı.

‘İHRACI YASAKSA ŞUŞA’YA NASIL GELDİ?’

"2. Karabağ Savaşı'nda İskender füzesi kullanılmadı" sözlerini eleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "İskender burada, gelip görebilirsin. 15 dakika mesafede" ifadelerini kullandı. Yanıtsız kalan soruların cevaplandırılması gerektiğini dile getiren Aliyev, "İskender burada. İhracı yasak olan İskender-M Şuşa'ya nasıl geldi? Nereden ateşlendi? Kim ateşledi? Cevap bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Menzili 500 kilometre
Ermenistan’a resmi olarak E varyantı olan İskender füzeleri satılabiliyor. Fakat Şuşa’da bulunan füze kalıntılar M varyantına ait kalıntılar. Sahip olduğu özellikleri nedeniyle, İskender-M füzesinin geliştirilmesi yasaklanmıştı. ABD tarafı Rusya’nın İskender-M füzelerinin menzilini daha düşük göstererek 1987 şartlarına dahil etmediği için, 2019’da INF’yi askıya aldığını açıklamıştı. ABD kaynaklarının iddialarına göre, İskender-M füzelerinin menzili aslında 500 kilometreden fazla; fakat Rusya INF anlaşmasına dahil edilmemesi için bu füzelerin menzilini 490 kilometre olarak gösterdi. ABD’nin bu anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından Rusya İskender-M füzelerini satabileceğini ilan etti. Rus basınının iddialarına göre Ermenistan bu füzeleri yasadışı yoldan elde etti.
Editör: TE Bilisim