Durim Abazi / Özel Haber

Belgenin Slovenya’nın resmi tutumu olmadığı ifade edilirken eski Yugoslavya’nın karşılaştığı sorunlara bir “çözüm” olduğu ileri sürüldü.

Slovenya medyasındaki haberlerde içeriği yayımlanan belgede, açık bir şekilde Sırp ve Hırvat milliyetçi tezleri destekleniyor. Belgede, Bosna Hersek’in parçalanması, Bosna Hersek’in iki etnisitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Sırbistan’a bağlanması ve Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesi maddelerinin yer alması dikkat çekiyor.

Belgede, Türkiye’nin bölgedeki boşluktan faydalandığı iddia edilirken özellikle Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya’da son derece etkili olduğu maddesi yer aldı.

KOMSIC’TEN TEPKİ

Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesi talep edilen belgede, Bosna Hersek’in iki etnisitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) de Sırbistan’a bağlanması öneriliyor.

Bosna Hersek’teki Hırvat kantonlarının ise Hırvatistan’a bağlanmasını öneren maddelerin bir diğerinde, Bosna Hersek’in AB üyeliği için referanduma gitmesinin faydalı olacağına işaret ediliyor.

Belge içeriğinin medyada yayımlanması üzerine, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat Üyesi Zeljko Komsic, yaşananların AB çatısı altında olmasının “trajedi” olduğunu ifade ederek “Belgede gördüğüm kadarıyla Bosna Hersek diye bir ülke kalmıyor.

Savaş öncesi ve hatta savaşta bize sunulan maddeler bunlar. Tüm bunların arkasında İslam karşıtlığı var.” dedi.

Editör: TE Bilisim