İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Yerli ve milli enerji hedefiyle çalışmalarını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yeni hedefini kızgın kuru kayalardan jeotermal enerji açığa çıkarmak olarak belirledi. Bu kapsamda başlatılan fizibilite çalışmasıyla akışkan olmayan 2 bin metreden daha derinlerde ve yüksek sıcaklık içeren sahalarda, kızgın kuru kayalarda enerji açığa çıkarılacak. Jeotermal elektrik üretiminde Avrupa’da 1, dünyada 4. sırada bulunan Türkiye, yer kabuğu üzerinde kızgın kuru kayaçlar üzerinde araştırmalara başladı. Fizibilite çalışmaları kapsamında derin ve orta derinlikte ısı keşifl eri yapıldı.

ISI KEŞİFLERİ GERÇEKLEŞTİ

İlk sondajlarla Orta Anadolu’da Ankara ve Nevşehir’de 1000 metre derinlikte 60-80 santigrat derece, Aksaray’da bin 500 metre derinlikte 135, Nevşehir’de 3 bin metre derinlikte 183 santigrat, Aydın ve Denizli’de 2 bin 500 metre derinlikte 243 santigrat, Bergama’da ise bin metre derinlikte 140 santigrat derece ısı keşfi gerçekleştirildi. Afyon ve Kütahya’da bin metre derinlikte 160 santigrat, Kütahya-Şaphane’de ise 2 bin 500 metre derinlikte 181 santigrat derece ısı keşfedildi.

4 AŞAMADA ENERJİYE ULAŞILIYOR

Kızgın kuru kayaçlardan jeotermal enerji açığa çıkarma işlemi 4 farklı aşamada gerçekleşiyor. Enerjide dönüşümün ilk aşamasını etüt ve araştırma, ikinci aşamasını sondaj test ve geliştirme, hidrolik kırık oluşturulması, üçüncü aşamayı hidrolik kırıkların oluşma durumu ve yerinin belirlenmesinin yanı sıra ikinci sondajdan itibaren her sondajda yapılan detay etüt ve araştırmaların tekrar edilmesi ve yorumlanması oluşturuyor. 4. ve son aşamayı ise ısı transferi sağlayacak akışkanın enjeksiyonu ve üretim test çalışmaları yer alıyor. Enerjinin yüzeye çıkarılması için tespit edilen kızgın kuru kayaçların üzerinde bırakılan akışkan sayesinde yer kabuğunda bir kilometreküp büyüklüğünde insan yapımı bir rezervuar oluşturuluyor. Rezervuara enjekte edilen sıvı, yüksek sıcaklıktaki kaya yüzeylerinden termal enerjiyi emerek yer yüzüne çıkarıyor.

Doğu ve Güneydoğu araştırılacak
Çalışmaları kapsamında Jeotermal kaynaklardan daha etkin faydalanılması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çalışmalar yoğunlaştırılacak. Jeotermal sahaların elektrik üretim potansiyellerinin yanı sıra bilinen jeotermal sistemlerin daha derindeki uzanımlarının araştırılacak. Türkiye, enerji kaynaklarının etkin kullanımı kapsamında jeotermal enerjide Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alırken, bu alanda 1613 megawat jeotermal alanı ve 4 bin dönümü geçen jeotermal sera ısıtmasına yatırım yapıldı. Ayrıca 400’lere ulaşan jeotermal tesis, otel ve kaplıca tesisinin yanı sıra 125 bin konut ısıtması yer alıyor.
Editör: TE Bilisim