Almanya'da Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi‘nin (CSU) ortak başbakan adayı " Türk dostu" olarak bilinen Armin Laschet oldu.

"TÜRK LASCHET" OLARAK ANILIYOR

60 yaşındaki Armin Laschet, hem partisi CDU içinde hem de Alman medyasında "Türk Laschet" olarak da anılıyor. 2005 yılında, 1 milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde kurulan Göç Bakanlığı’na gelen Laschet, ondan sonraki süreçte başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenlerin uyumu konusunda örnek oluşturan çalışmalar yaptı.

TÜRKLERİN SİYASETE GİRMESİNE ÖN AYAK OLDU

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yıldızının yükseldiği 2013 sonrasında ısrarla Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu fikrini sahiplendi ve İslam’ın ülkenin bir parçası olduğunu savundu. Kuzey Ren Vestfalya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin temsilcileri ve kurumlarıyla sürekli iyi ilişkiler içinde olan Laschet, çok sayıda Türkiye kökenli göçmenin siyasi kariyer yapmasına da olanak sağladı.

Armin Laschet, Türkiye politikaları konusunda da Merkel'in çizgisinin devamını temsil eden bir siyasetçi. Merkel gibi "verdiği sözde durma" ilkesini savunurken, yaptığı açıklamalarda Türkiye ile AB arasında yürütülen tam üyelik müzakerelerinin sürmesinden yana tavır aldı. Türkiye'nin hukuk devleti konusundaki eksik olduğunu önesüren Laschet, buna rağmen Türkiye'nin jeopolitik önemini öne çıkararak Berlin ve Ankara arasındaki gerilimleri azaltma ve Türk tarafı ile diyalog çağrıları da yaptı.

GENEL SEÇİMLER 26 EYLÜL'DE 

Birlik Partileri, Armin Laschet’in adaylığın kesinleşmesiyle zor bir süreci aşarken, gözler daha şimdiden 26 Eylül’deki genel seçimlere çevrildi. Yapılan tüm analizlerde, Laschet’in Merkel’den boşalacak koltuğa oturabilmek için, önce Yeşiller’in adayı Annalena Baerbock’u yenmesi gerekeceği belirtiliyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller, Birlik Partileri’nin hemen ardında ikinci
sırada bulunuyor ve şu sıralar Almanya’daki siyasi rüzgarın Yeşiller’den yana estiği dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim